VILVOORDE - De installatievergadering van de Vilvoordse gemeenteraad is gisteravond door het zeer luidruchtige protest van het aanwezige publiek bijzonder tumultueus verlopen.
In de raadzaal zelf waren een honderdtal mensen aanwezig, die luidruchtig tekeer gingen telkens een lid van de nieuwe meerderheid aan bod kwam. Net buiten de raadzaal bevonden zich nog enkele tientallen personen die de zitting verstoorden met het scanderen van slogans en luid geklop op de deuren. Om 20.20 uur viel om onbekende reden in de raadzaal zelfs het licht gedurende enkele minuten uit.

Vooral ex-premier Jean-Luc Dehaene, SP-voorman Hans Bonte, FDF-er Eugène Messenmakers en de twee als onafhankelijk zetelende ex-FDF-ers waren kop van jut.

Toen Messenmakers een Vlaams Blokraadslid bij diens eedaflegging een papier uit handen nam met daarop de tekst "we zweren enkel trouw aan Vlaanderen", stormden enkele heetgebakerde aanwezigen naar voor en kon de aanwezige politie slechts op het nippertje een heus handgemeen vermijden. De uittredendende burgemeester Willy Courtois die de vergadering leidde, riep tevergeefs enkele keren op tot rust. Jean-Luc Dehaene bleef onverstoord onder het gebeuren.

Net voor de verkiezing van de schepenen haalde Alain Van Hende namens de VLD-fractie hard uit naar de nieuwe meerderheid. Hij verwees hierbij naar de gesprekken die de CVP eerst voerde met het Vlaams Blok verkozene Rita Van Dam om aan een meerderheid te geraken en toen dit mislukte hetzelfde met meer succes deed bij twee FDF-verkozenen.

Van Hende hekelde het feit dat Vilvoorde de eerste Vlaamse stad wordt waar de burgemeester zijn sjerp te danken heeft aan FDF-verkozenen. Filip De Man (Vlaams Blok) verwees naar de eisen die beide ex-FDF-ers tijdens hun kiescampagne geponeerd hadden voor een tweetalig statuut van Vilvoorde en de oprichting van Franstalige scholen en stelde niet te kunnen geloven dat zij die eisen nu allemaal inslikken. Eugène Messenmakers zei dat het geen schande is dat Franstaligen aan het beleid van een Vlaamse gemeente deelnemen maar eiste meer rechten voor Franstaligen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig