ZEEBRUGGE/OOSTENDE - De vissers van Oostende en Zeebrugge hebben rond het middaguur de blokkades opgeheven. De vissers wilden met hun blokkades de Belgische overheid aanzetten om met de beloofde steun over de brug te komen.
De vissers zitten naar eigen zeggen in financiële nood door de hoge exploitatiekosten. Dit is onder meer het gevolg van de hoge brandstofprijzen. Ze klagen ook de oneerlijke concurrentie met het buitenland aan. Zo krijgen de Nederlandse vissers volgens hun Belgische collega's anderhalf miljard frank rechtstreekse steun. De Franse staat compenseert dan weer de brandstofprijs als die hoger ligt dan acht Belgische frank.

De actie verliep zonder incidenten. De Oostendse haven werd gedurende zo'n twee uur door een tiental schepen afgesloten. Ze maakten veelvuldig gebruik van de scheepshoorn en er werden ook vuurpijlen afgeschoten. In Zeebrugge blokkeerden uiteindelijk een veertigtal schepen de haven. De actie duurde daar van iets over 9 uur tot na 12 uur.

Deze namiddag gaan de reders zich beraden over het verdere verloop van de acties. Bart Schiltz, voorzitter van de Rederscentrale, verklaarde "de acties niet ten top te willen drijven om verdere onderhandelingen over de eisen mogelijk te maken".

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig