Aftredend premier Guy Verhofstadt heeft een belangrijke rol te spelen in het oplossen van de politieke crisis. Dat heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain zondag gezegd op RTL-TVi.
Er moet nu snel een regering met een sociaaleconomisch programma komen en op dat vlak is Verhofstadt het best geplaatst om de tegenstellingen te overstijgen, verklaarde Maingain.

Volgens Maingain is Verhofstadt net zoals de MR-voorzitter een van de weinige politici die in staat is een oplossing uit te dokteren voor deze politieke crisis. Verhofstadt krijgt echter de voorkeur omdat hij ook aftredend premier is en volgens de FDF-voorzitter de bestaande tegenstellingen kan overstijgen.

Net zoals andere MR-kopstukken sprak ook Maingain zich uit tegen een traditionele tripartite. Een regering van nationale eenheid draagt evenmin zijn voorkeur weg. 'Ik denk niet dat de mensen dit willen. Dergelijke regering zou alleen een staatshervorming realiseren, terwijl het meest dringende nu een regering met een sociaaleconomisch programma is', luidt het.

Maingain gooide het scenario op tafel van de aftredende paarse regering die samen met de groenen het bestuur van het land voort zou verzekeren. 'Indien CD&V/N-VA voort institutionele chantage blijft plegen' sluit Maingain niet uit dat het Vlaamse kartel in de oppositie moet gaan.

Het ultieme voorstel met de drie vragen van Yves Leterme diende volgens de FDF-voorzitter alleen maar om de boel op te blazen. Behalve CD&V-senator en -secretaris Etienne Schouppe gingen alle deelnemers aan de Franstalige tv-debatten daarmee akkoord. Net zoals zijn partij wijst Schouppe CDH-voorzitster Joëlle Milquet met de vinger.

'De bedoeling van de drie vragen was Milquet klem zetten', stelde Brussels Open VLD-minister Guy Vanhengel, die daarin gevolgd werd door de editorialist van Het Belang van Limburg Eric Donckier en politicoloog Pascal Delwit.

Alle deelnemers aan het debat - Elio Di Rupo (PS), Isabelle Durant (Ecolo), Joëlle Milquet (CDH), Sabine Laruelle (MR), Jean-Marie Dedecker (LDD) en Guy Vanhengel - benadrukten dat de schuld voor het mislukken van de tweede oranje-blauwe formatiepoging in de schoenen van de N-VA kan worden geschoven.

Verschillende onder hen - onder meer Maingain en Vanhengel - vonden het niet kunnen dat Leterme zaterdag door het CD&V-partijbestuur met luid applaus en vlaggengezwaai werd verwelkomd.

Zowel PS-voorzitter Elio Di Rupo als covoorzitter van Ecolo Isabelle Durant vinden dat de volgende formateur iemand moet zijn die fier is Belg te zijn.

Durant herhaalde overigens haar exclusieven tegenover de N-VA. Etienne Schouppe maakte echter duidelijk dat er geen sprake van kan zijn dat de CD&V haar kartelpartner laat vallen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in