Somers haalt zwaar uit naar kartel
'De reactie van CD&V/N-VA van gisteren is totaal misplaatst', aldus Open VLD-voorzitter Bart Somers. Somers doelt daarmee op het applaus dat Leterme gisteren te beurt viel en de verklaring dat het kartel enkel in een regering stapt met Leterme als premier. Dat zei hij in de De Zevende Dag.
Somers meent dat de politiek dringend op zoek moet naar een evenwicht om België te doen functioneren. In die zin snapt hij naar eigen zeggen niet dat CD&V nu opnieuw Yves Leterme naar voren schuift als kandidaat-premier.

'Nu een regering vormen, een staatshervorming realiseren, ervoor zorgen dat we ons niet langer belachelijk maken in het buitenland en de problemen van de mensen oplossen: dat is de kern van het probleem en toch niet wie in de 16 moet terechtkomen, in godsnaam.'

Zelf schuift Somers aftredend premier Guy Verhofstadt niet naar voren als redder in nood. 'Wij zijn niet bezig met spelletjes of poppetjes. Wij zoeken constructief mee naar oplossingen', dixit Somers.

De Open VLD-voorzitter hekelt ook de staande ovatie die Leterme zaterdag te beurt viel op de bijeenkomst van zijn kartel. 'Ik snap dat applaus niet. Bij ons werd gisteren niet euforisch gereageerd. We bevinden ons in een poltiek dramatische situatie, dan is appalus niet aan de orde.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in