Een tiental verantwoordelijken van Labour waren op de hoogte van de omstreden giften die de Britse partij kreeg. Dat zegt een van de geldschieters in de krant Independent on Sunday. De giften zouden in strijd zijn met de Britse wetgeving op de partijfinanciering en er loopt een onderzoek.
David Abrahams, een van de belangrijkste sponsors van Labour, stelt dat Jon Mendelsohn, de man die de fondsen werft voor Labour, 'slechts een van een aantal mensen was die afwisten van deze praktijk van giften aan de partij'.

Volgens een woordvoerder van Abrahams ging het concreet om een 'tiental' leden van Labour. Fondsenwerver Mendelsohn stelde in een reactie dat dit helemaal niet waar is en herhaalde dat hij bereid is om volledig mee te werken met het lopende onderzoek.

Abrahams, een rijke bouwpromotor, schoof Labour sinds 2003 meer dan 650.000 pond (910.000 euro) toe via tussenpersonen om anoniem te blijven. Dat is bij wet verboden.

In het kranteninterview zegt Abrahams bovendien dat Mendelsohn weet had van de omstreden giften sinds april, en niet sinds september zoals de man beweert, en dat hij het naar eigen zeggen 'een goed idee' vond. Abrahams haalt een diner aan in april, georganiseerd door Labour, waar hij naast Mendelsohn aan tafel zat.

'Ik heb hem verteld dat ik regelmatig geld schonk aan de partij en heb beschreven hoe dat via tussenpersonen gebeurde om mijn anonimiteit te verzekeren. Hij antwoordde me daarop: 'Dat lijk me een goed idee'', aldus Abrahams.

Door dit financiële schandaal heeft de regering van Labourpremier Gordon Brown een flinke knauw gekregen in de peilingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in