De opkomst voor de Russische parlementsverkiezingen is volgens de kiescommissie duidelijk hoger dan vier jaar geleden. Tot dusver zijn al dubbel zoveel stemmen afgeleverd als op hetzelfde ogenblik bij de parlementsverkiezingen van 2003. Toen trok bijna 56 procent van de Russen naar de stembus.
De verkiezingen worden ook gezien als een referendum over president Vladimir Poetin, die aantreedt voor zijn partij Verenigd Rusland. Tijdens de verkiezingscampagne verklaarde de president dat een goed resultaat voor zijn partij en een hoge opkomst hem zullen legitimeren.

Verwacht wordt dat de partij Poetin overtuigend zal winnen. Peilingen naar de kiesintenties geven de partij 62 tot 67 procent. Poetin, die in 2008 het Kremlin moet verlaten, neemt deel aan de verkiezingen als lijsttrekker. Dat maakt van de stembusslag eigenlijk een referendum voor of tegen zijn persoon en zijn beleid.

Verenigd Rusland had 297 van de 450 zetels in de uittredende Doema.

In het westen van het land, onder meer in Moskou en Sint-Petersburg, zijn om 8 uur lokale tijd de stembureaus geopend voor de parlementsverkiezingen. Dat gebeurde 9 uur later dan in het oosten.

De verkiezingen vinden in elf verschillende tijdzones plaats. De laatste stembureaus zullen zondag om 19.00 uur Belgische tijd de deuren sluiten in Kaliningrad, aan de Baltische Zee.

In totaal kunnen 109 miljoen mensen hun stem uitbrengen om de 450 vertegenwoordigers van de Doema (het Lagerhuis van het Russische parlement) te verkiezen voor een periode van vier jaar.

Volgens de liberale partij SPS werden in Moskou twee partijleden geweigerd als waarnemers in een stembureau.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in