Rusland wint Junior Songfestival
BRUSSEL - De twee Russische zusjes Tolmachevy wonnen gisteravond afgetekend het Junior Songfestival met een ouderwets cabaretnummertje. Thor werd mooi zevende, beter dan de bookmakers hadden voorspeld.
De negenjarige zusjes Maria en Anastasia konden met hun retro De buurlanden waren weer opvallend vriendelijk voor elkaar, maar al heel snel werd duidelijk dat de Russische zusjes Maria en Anastacia Tolmachevy – door de perslui de Twee Biggetjes gedoopt wegens hun voorkeur voor roze kleedjes – met de zege aan de haal zouden gaan met hun ouderwetse cabaretnummertje Veseniy jazz. Niet echt een kinderliedje, maar de twee zusjes kunnen flink uithalen met hun stem en hun vrolijke, rozige snoetjes deden de rest. Wit-Rusland werd tweede, Zweden derde.

,,Blij dat het voorbij is’’

Voor ons land was de zevende plaats een mooi resultaat, aangezien de bookmakers zelfs een laatste plaats voor Thor voorspeld hadden. Thor had zich nog eens helemaal gegeven bij de live-uitzending. Bij de laatste repetities waren zijn guitige glimlach en de pretlichtjes in zijn ogen verdwenen, maar met de eindstreep in zicht heeft hij zich flink herpakt.

Thor was dan ook helemaal niet teleurgesteld. ,,Ik heb hier een hele fijne week gehad. Het was vermoeiend, maar ik heb me toch goed geamuseerd en ik ben blij met alle punten die ik gekregen heb. Toch ben ik tevreden dat het voorbij is. Nu kan ik thuis weer lekker gaan skateboarden.’’

Het Russische liedje was niet meteen zijn favoriet. ,,Het valt wel mee, maar mijn moeder heeft gehoord dat die twee meisjes al vijf jaar klaargestoomd worden, en dat is toch niet helemaal eerlijk.’’

Op voorhand hield iedereen zijn hart vast voor de live-uitzending, want de Roemenen zijn het nog niet echt gewoon flitsende televisie te maken. Het is al bij al nog goed gekomen met wat hulp van andere landen, die onder meer voor belichting en een modern decor zorgden. De intro was weliswaar wat oubollig, en ook de over-acterende 12-jarige Ioana Ivan werkte al vlug op de zenuwen.

Ergerlijk was bovendien dat Ioana na vijf minuten smeekte om assistentie van een volwassen presentatrice omdat ze te klein is voor zo’n belangrijk evenement. ,,Laat het maar aan de groten over’’: geweldige boodschap voor de kids op een Junior Songfestival.

Helaas bakte ook die volwassen collega, de mooie Roemeense tv-persoonlijkheid Andreea Marin Banica, er niets van en dreunde ze haar teksten uitdrukkingsloos af. Dracula bleek eveneens een bloedloos geval, maar gelukkig kwamen de meeste kandidaten pittiger uit de hoek. Hoewel de meeste liedjes vijf seconden na de laatste noot alweer helemaal uit het geheugen verdwenen waren, viel toch op dat sommige kinderen echt wel over een indrukwekkende stem beschikken.

Pedro uit Portugal, de Nederlandse Kimberly, Dani uit Spanje, Molly uit Zweden, de RussischeTolmachevy-zusjes en Thors vriendinnetje Chloe Boleti uit Griekenland: veel Vlaamse finalisten uit Idool en Star Academy kunnen er niet aan tippen.

Nu al inschrijven

Of de zusjes Tolmachevy een Europese hit aan hun overwinning zullen overhouden, is twijfelachtig. Maar ja, dat was ook niet het geval voor Xenia, het spichtige meisje uit Wit-Rusland dat vorig jaar in Hasselt het Junior Songfestival won en nu vlak voor de puntentelling nog eens haar nummertje mocht brengen. De president van Wit-Rusland schonk Xenia en haar familie wel een appartementje, voor vele Wit-Russen een onbereikbare droom.

Het is alleszins geen wonder dat al die Oost-Europese kandidaatjes zingen alsof hun leven ervan afhangt. Volgend jaar kunnen ze opnieuw hun kans wagen op het vijfde Junior Songfestival dat op 8 december in Rotterdam plaatsvindt. Vlaamse kinderen tussen 10 en 15 mogen zich nu al aanmelden voor de preselecties.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in