Kamer keurt adoptie holebi's goed
Foto: lieven van assche
BRUSSEL - De Kamer heeft vannacht rond 0.15 uur het wetsvoorstel van Guy Swennen goedgekeurd dat holebikoppels het recht geeft om kinderen te adopteren. Dat gebeurde met 77 stemmen voor, 62 tegen en 7 onthoudingen. De stemming zorgde uiteindelijk voor een grotere meerderheid dan verwacht.
Bij de socialisten stemde zowat iedereen voor het wetsvoorstel. Alleen Mohammed Boukourna onthield zich, ondanks duidelijke pogingen van zijn partijgenoten om hem nog van mening te doen veranderen.

Bij de liberalen waren er meer ja-stemmen en onthoudingen dan voorspeld. Maar twee VLD'ers onthielden zich: Herman De Croo en Luc Van Biesen. Bij de MR waren er achttien tegenstemmen. Olivier Chastel, Philippe Monfils, Valérie De Bue, Richard Fournaux en Alain Courtois stemden ja, terwijl fractieleider Daniel Bacqualaine en Hervé Hasquin zich onthielden.

De voltallige CDH-fractie stemde tegen, net zoals het Vlaams Belang. Bij de Vlaamse christen-democraten waren er zoals verwacht twee onthoudingen (Jef Van den Bergh en Liesbeth Van der Auwera).

De vier Ecolo-kamerleden stemden voor, net zoals Patrick De Groote van N-VA. Het enige FN-kamerlid drukte op de rode stemknop.

Er waren drie afwezigen: de VLD'ers Stef Goris en Karel Pinxten (beiden met buitenlandse verplichtingen) en Vlaams Belang-kamerlid Luc Sevenhans.

De tekst is nog niet definitief goedgekeurd, maar verhuist zo goed als zeker naar de Senaat.

Verheugd

Ondertussen reageert de Holebifederatie bijzonder verheugd op het resultaat van de stemming. ,,Heel veel holebikoppels met kinderwens zijn nu zeer tevreden'', verklaarde Mieke Stessens vannacht nog. De Holebifederatie zal er volgens Stessens op toezien dat de Senaat het dossier niet vertraagt.