Durant vindt dat Leterme beter wat zou kalmeren
Foto: rr
BRUSSEL - Isabelle Durant stoort zich aan de uitspraken van Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V). Die had er vandaag in deze krant mee gedreigd zijn partij uit de Brusselse regering te laten stappen indien Brussel de dwangsommen voor het niet-naleven van de Brusselse geluidsnormen zou vorderen. Volgens Durant zou Leterme beter wat ,,kalmeren'' en de Brusselse voorstellen bestuderen.

Durant wijst er ook op dat de vliegroutes geen gewestelijke maar een federale bevoegdheid zijn. Maar de federale ministers ,,kunnen hun onmacht moeilijk verbergen en proberen hun verantwoordelijkheden af te wentelen op de gewesten'', zegt de Ecolo-politica. Volgens Durant brengen de federale ministers door hun houding het Brusselse model en het federalisme met drie gewesten in gevaar.

Voor Durant lijkt de maat vol. ,,Het is hoog tijd dat de federale regering haar verantwoordelijkheden opneemt en keuzes maakt. De regering beschikt over alle elementen om een beslissing te nemen, de wet te respecteren en de dreiging van de dwangsommen onnodig te maken'', zegt ze.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in