De olympische zomerspelen in 2016 worden gehouden in Rio de Janeiro. In de laatste stemronde haalde de Braziliaanse stad het van het Spaanse Madrid met 66 tegen 32 stemmen. De knoop werd doorgehakt op het IOC-congres in Kopenhagen.
Eerder waren ook al Chicago - toch verrassend gezien het charme-offensief van de Obama's - en Tokio afgevallen.

In Chicago werd dan ook met groot ongeloof gereageerd op de snelle exit in de eerste stemronde.

Ook in Madrid was de verslagenheid totaal toen het uiteindelijk resultaat bekendgemaakt werd.

Rio en Madrid, de laatste twee overblijvende kandidaat-steden, vlogen elkaar de voorbije dagen in de haren. Een vicevoorzitter van het Spaanse Olympische Comité beschreef de kandidatuur van Rio als sentimenteel en als een marketinggedreven dossier, waarvoor de verstandige IOC-leden niet zouden stemmen omdat het te veel risico inhield. Waarop Rio prompt een klacht indiende.

Feit is: Rio lag wat sympathie betreft ver voor bij de onbesliste stemgerechtigde IOC-leden. Wie de Braziliaanse presentatie heeft gezien, krijgt de indruk dat de Spelen zich integraal op Copacabana en Ipanema zullen afspelen.

'Dit is een succes voor heel Zuid-Amerika', zei de Braziliaanse president. 'We hadden er recht op. Ik garandeer bij deze dat het genieten wordt. Niemand zal hier spijt van krijgen. Het is tijd om dingen recht te zetten. De Spelen zijn geen feestje alleen voor Europa, Azië en Noord-Amerika. Laat de wereld kennis maken met onze tropische omstandigheden, met de warmte van onze mensen', aldus Lula.

De kandidatuur van Rio de Janeiro werd gesteund door de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en ex-voetbalster Péle.

Sergio Cabral, de gouverneur van Rio, verzekerde dat er wordt gewerkt aan de problemen met criminaliteit. Hij benadrukte dat Rio in 2007 zonder problemen de Panamerikaanse Spelen heeft ontvangen.

De Olympische Spelen van 2012 worden in Londen gehouden. Cijfers van de 1ste, 2de een 3de stemronde

  • Rio de Janeiro 26, 46, 66
  • Madrid 28, 29, 32
  • Tokio 22, 20 -
  • Chicago 18, - -


Na elke stemronde viel de stad met het minst aantal stemmen af.