Limburger in Amerikaanse gevangenis vrijgelaten
De nachtmerrie van Kris A., de 19-jarige Hasselaar die al twee maanden in een Amerikaanse cel zit, is voorbij. Een volksjury uit Kentucky oordeelde dat de verliefde jongeman niet meer in de gevangenis hoort. Hij mag terug naar huis.
Hij was verliefd. Maar op het verkeerde meisje, dat veel jonger was dan ze altijd had gezegd tijdens het chatten. Dat is de kern van de lijdensweg die de 19-jarige Kris A. uit Hasselt de voorbije twee maanden meemaakte.

Nadat hij twee jaar had gechat met een meisje in Kentucky, schraapte hij al zijn geld bijeen om haar ook echt te kunnen ontmoeten. Hij trok naar Amerika, maar daar werd zijn droom een nachtmerrie. Zijn vriendin bleek maar 13, en niet 16 zoals ze altijd had gezegd.

De lokale sheriff werd gealarmeerd over de aanwezigheid van de jonge Belg en gooide hem in de cel op verdenking van pedofilie, zeker toen bleek dat hij en het meisje erotische foto’s en seksueel getinte boodschappen naar elkaar hadden gestuurd. ‘Een seksueel roofdier’, werd Kris A. in de plaatselijke pers genoemd. Er hing een celstraf van vijf jaar boven zijn hoofd.

Zo ver is het uiteindelijk niet gekomen. Een lokale volksjury, die dinsdag moest oordelen of de feiten wel zwaar genoeg waren om een proces te starten, besliste in zijn voordeel. Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in België staat niets een terugkeer naar België in de weg.

‘Het nieuws werd bij zijn ouders op veel gejuich onthaald’, reageerde Gerald Corthouts, de advocaat van de familie. ‘Ze waren licht euforisch toen ze het hoorden. Maar toch durfden ze zich nog niet helemaal laten gaan. Eerst willen ze hun zoon weer in de armen kunnen sluiten. Pas dan zullen ze zeker zijn dat alles weer goed komt.’

Dat het meisje en haar moeder publiekelijk achter hem bleven staan, speelde uiteraard in zijn voordeel. Het meisje gaf zelf toe dat ze haar echte leeftijd voor hem verborgen had gehouden, terwijl haar moeder hem ‘een schattige jongen’ noemde. Ook de leeftijd van Kris A. was een verzachtende omstandigheid. Toen ze elkaar leerden kennen op het internet, was hij immers zelf nog minderjarig.

De openbaar aanklager Henry Johnson en sherrif Marvin Lipfird hadden de voorbije dagen ook al een gematigde toon aangeslagen. ‘Deze zaak gaat niet om verkrachting of seksueel misbruik. Er was geen seksueel contact en dat zal hem zeker helpen’, zei Johnson.