De Amerikaanse beveiligingsfirma Blackwater was sinds 2005 betrokken bij bijna 200 schietincidenten in Irak. Dat bleek maandag uit een rapport van het Amerikaanse Congres. In 84 procent van de gevallen openden de veiligheidsagenten van Blackwater als eerste het vuur.
Blackwater kwam vorige maand in opspraak nadat beveiligingsagenten in Bagdad ongecontroleerd het vuur hadden geopend en zo tien mensen hadden gedood. Er lopen vier onderzoeken naar het schietincident, dat in Irak heel wat woede uitlokte. Volgens het contract dat Blackwater afsloot met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, mag de beveiligingsfirma enkel defensief optreden.

Toch stelt een rapport van een Amerikaanse Kamercommissie dat Blackwater sinds 2005 bij 195 schietincidenten betrokken was en in 84 procent van die gevallen als eerste het vuur opende. De veiligheidsagenten van Blackwater schieten gewoonlijk vanuit hun voertuigen en stoppen meestal niet om de slachtoffers te tellen. Bij de 195 schietincidenten noteerde het bedrijf in totaal 16 doden en 162 schadegevallen.

Volgens het rapport werden de voorbije drie jaar meer dan 120 werknemers van het bedrijf ontslagen wegens wangedrag. Het rapport beschrijft ook hoe een vermoedelijk dronken agent van Blackwater in 2006 een lijfwacht van de toenmalige Iraakse vicepresident doodschoot in de Groene Zone in Bagdad. De man werd ontslagen, maar mocht na enkele dagen gewoon naar de VS terugkeren, zonder vervolging.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij Blackwater alleen op aan dat de familie van de lijfwacht 15.000 dollar zou krijgen. Het rapport laakt het feit dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn toezicht op de private beveiligingsfirma’s in Irak beperkt tot het aandringen op compensaties voor families van gemaakte slachtoffers om 'de zaak snel achter ons te laten' en dringt erop aan dat er onderzoeken worden ingesteld of dat de agenten zich moeten verantwoorden.

Tijdens een verhoor voor het Amerikaanse Congres dinsdagochtend verdedigde Erik Prince, ceo van Blackwater, zijn werknemers. 'Ik geloof dat we ten allen tijde gepast hebben gehandeld', klonk het.

De voorzitter van de Kamercommissie, de Democraat Henry Waxman, was kritisch voor Blackwater. Sinds 2001 heeft het bedrijf voor meer dan 1 miljard dollar aan contracten gekregen. ' De privatisering van de veiligheid lijkt voor Blackwater erg positief, maar de vraag hier is of het uitbesteden van de veiligheid wel positief is voor de Amerikaanse belastingbetaler, voor het leger en voor onze nationale belangen in Irak'