Cats nipt onderuit tegen titelverdediger
De Belgian Cats hebben maar net een stunt tegen Europees kampioen Tsjechië misgelopen. Ann Wauters en co hadden bij 66-58 in het slotkwart de zege bijna beet. Maar een ervaren Tsjechië was op het eind net iets sterker en haalde het nipt met 72-70. België eindigt in poule E op de derde stek en ontmoet vrijdag in de kwartfinales Spanje of Rusland.
Ann Wauters opende indrukwekkend en samen met een driepunters uitpakkende Anke De Mondt werd het snel 10-7. Tsjechië speelde stroef en een dartel België liep langs Wambé, Deyaert en opnieuw Wauters uit tot 28-21. Maar Viteckova liet niet begaan en meer op karakter dan klasse vocht Tsjechië zich terug naar een 38-35 ruststand.

In de tweede helft misten de Belgian Cats hun start. Kulichova en co profiteerden en stonden na een 2-11 tussenspurt 40-46 voor. In de rebound werd België gedomineerd en Wambé (1 op 9) miste vele vrijworpen. Maar met Van Den Vonder in het team kwam België weer op kruissnelheid. Deyaert en Van Den Vonder scoorden belangrijke korven en de jarige Van Malderen schitterde met een drie op drie.

België vond niet alleen de aansluiting (58-58), het liep na indrukwekkende aanvalspatronen ui tot 66-58. Maar de Tsjechen vonden nog een antwoord. Machova en Viteckova zorgden voor 68-68 en na een bloedstollend einde scoorde Viteckova de winnende korf. Voor België, dat niet door de refs werd gespaard, werd het een tweede opeenvolgende (nipte) nederlaag op dit EK.

Tsjechië eindigt voor de Belgen in poule E en ook Letland, dat vanavond nog Duitsland bekampt en eerder deze week onze landgenotes hun eerste nederlaag bezorgd had, gaat ons land vooraf. Als nummer drie zal Belgie het moeten opnemen tegen de tweede uit poule F. Wie dat wordt woensdag bepaald, wanneer de twee eersten van die groep - Spanje en Rusland - het tegen elkaar opnemen.

Assistent-coach Tsjechië: "Geluk gehad"

"Het was een heel intense wedstrijd. Had men mij vooraf gezegd dat we met twee punten zouden verliezen van deze Tsjechische ploeg, dan had ik daar met beide handen voor getekend", zei Laurent Buffard, de bondscoach van België. "De laatste twee matchen (tegen Letland en Tsjechië, red) kenden we weinig geluk. Steeds verloren we met maar enkele punten verschil."

"Het belangrijkste is dat we getoond hebben dat we ons kunnen meten met de Europese top", reageerde uitblinker Ann Wauters. "Het verschil zat vooral in ons gebrek aan ervaring. Nu moeten we verdergaan op de ingeslagen weg. Het volstaat niet om tevreden te zijn met een goeie match en een kleine nederlaag tegen Tsjechië. We hebben een doel voor ogen (vijfde plaats, red) en daarom moeten we geconcentreerd blijven."

Lubor Blasek, de Tsjechische assistant-coach, had lof voor onze landgenotes. "We hadden ons heel ernstig voorbereid op deze wedstrijd. België heeft op dit EK immers al zeer goed gepresteerd. Voor hetzelfde geld verloren we vandaag. We pakten de zege door geluk, niet omdat we beter waren."

België-Tsjechië 70-72

België: (22 op 47 tweepunters, 7 op 17 driepunters, 5 op 14 vrijworpen en 32 rebounds, 17 assists en 19 fouten) Wauters 12-10, De Mondt 11-2, Medvedeva 0-2, Deyaert 3-2, Wambé 7-4, Callens 3-0, Van Malderen 2-7, Carpréaux 0-0, Van Den Vonder 0-3 Tsjechië: (24 op 49 tweepunters, 3 op 11 driepunters, 15 op 24 vrijworpen, 44 rebounds, 10 assists en 16 fouten) Veckova 4-2, Machova 3-6, Kulichova 10-4, Vesela 3-6, Viteckova 7-15, Uhrova 0-0, Hartigova 6-2, Elhotova 0-2 Kwarts: 21-19, 17-16, 20-23, 12-14