Het vaccin tegen baarmoederhalskanker wordt wellicht opgenomen in het Vlaams vaccinatieschema. Vlaams minister van Volksgezondheid Steven Vanackere (CD&V) is hier prinicipeel voorstander van.
Dat zegt Vlaams parlementslid Vera Van der Borght (Open VLD), die de minister hierover ondervroeg in de bevoegde commissie. De Vlaamse Gezondheidsraad sprak al een genuanceerd positief advies uit over een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Ook de Hoge Gezondheidsraad sprak zich inmiddels positief uit over een algemene vaccinatie van een bepaalde leeftijdsgroep. Vanaf 1 december wordt het vaccin grotendeels terugbetaald voor meisjes tussen 12 en 15 jaar.

'Minister Vanackere zal tegen eind dit jaar advies ontvangen van een werkgroep die zich buigt over een wetenschappelijk onderbouwd screening- en vaccinatiebeleid tegen baarmoederhalskanker. Op een Interministeriële Conferentie zal de minister principieel pleiten voor een algemene vaccinatie van een bepaalde leeftijdsgroep van meisjes tussen de tien en vijftien jaar', zegt Van der Borght.

De opname in een vaccinatieschema maakt het vaccin gratis. De kost hiervan, voor één derde voor rekening van de Gemeenschappen is en voor twee derde ten laste van de federale overheid, zal gedrukt worden door het grote volume en door het feit dat binnenkort ook een concurrerend vaccin op de markt komt, zegt de Open VLD-politica.