De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de Amerikaanse miljardair Richard Branson en andere bekende persoonlijkheden zijn dinsdag aan een rondreis door de West-Sudanese regio Darfour begonnen in de hoop een bijdrage te leveren aan de beëindiging van de strijd aldaar.
De delegatie van internationale beroemdheden, in de woorden van Tutu een gezelschap 'dorpsoudsten', probeert haar invloed aan te wenden op een cruciaal tijdstip: in Libië staan op het punt vredesbesprekingen te beginnen en in de regio zelf arriveren mogelijk nog deze maand de eerste kwartiermakers voor een gezamenlijk vredeskorps van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties.

De missie begon in een crisissfeer als gevolg van een aanval, afgelopen zaterdag, op de AU-vredesmacht in de regio, waarbij aan AU-zijde ten minste tien doden vielen.

'Wij zijn hier niet als toeristen. We hopen dat wij iets kunnen doen dat verschil uitmaakt (...) en vrede tot stand kunnen brengen', zei Nobelprijswinnaar Tutu na aankomst in El Fasher, de hoofdstad van de provincie Noord-Darfur. De delegatie telt naast Carter, Tutu en Branson ook Graca Michel, de vrouw van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Verder doen verscheidene voormalige Afrikaanse bewindslieden mee.

De delegatie bezocht een basis van VN-hulpverleners die grenst aan twee kampen, Abu-Shok en Es-Sallam, waar in totaal 150.000 vluchtelingen verblijven. Eerder werd een bezoek gebracht aan de gouverneur van Noord-Darfour, Youssouf Kabir.

Als gevolg van de aanval van zaterdag, waarbij zo’n duizend opstandelingen een AU-basis onder de voet liepen en zich pas na interventie van het Sudanese leger terugtrokken, gaven Nigeria en Senegal maandag te kennen dat zij hun deelname aan de geplande gezamenlijke vredesmacht van de AU en de VN mogelijk zullen heroverwegen. De VN drongen er vervolgens bij de Afrikaanse AU-lidstaten op aan hun beloften gestand te doen. Het gezamenlijke korps moet 26.000 manschappen gaan tellen, meest uit Afrikaanse landen.