Bij de Antwerpse chemiebedrijven Bayer en Lanxess voeren honderden mensen actie tegen outsourcing en voor meer veiligheid. De brandweerdiensten hebben aan de ingang een schuimtapijt aangelegd.
De vakbonden vrezen voor de veiligheid op de site en van omwonenden nu de directie 'een op de twee jobs wil schrappen in de veiligheidsdiensten', zegt Bruno Verlaeckt van de Algemene Centrale van het ABVV.

De productie binnen de bedrijven is niet aangetast door de actie. 'Het duurt enkele dagen om de productie op een veilige manier stil te leggen. Aangezien we precies voor meer veiligheid opkomen, was dat nu de bedoeling niet', aldus Verlaeckt.

Bij Bayer wil de directie 155 jobs schrappen en vijftig medewerkers transfereren naar andere partners. Bij de reorganisatie van Lanxess, een afsplitsing van Bayer, zullen mogelijk 127 medewerkers betrokken zijn, al hoopt de directie het effectieve banenverlies te beperken tot veertig of minder.

Op donderdag 4 oktober vindt er eerst een gewone ondernemingsraad plaats, gevolgd door een bijzondere ondernemingsraad, in het kader van de wet-Renault.