Proces Van Themsche: 'Geen extreme racist'
De familie van Oulemata verlaat de rechtzaal
18.10: Deze namiddag werden op het assisenproces de de speurders gehoord die de beschuldigde vier maal verhoord hadden. Ook zij vonden het gebrek aan emoties bij de jongeman frappant. Sinds de feiten heeft de beschuldigde volgens hen eigenlijk nooit navraag gedaan naar de familie van de slachtoffers.
Wel vond de beschuldigde het 'interessant' om op het tv-nieuws te zien wat hij had aangericht. Verder verklaarde hij nog tijdens de verhoren van de speurders dat hij zichzelf niet als een 'extreme racist' beschouwde.

In de gevangenis gaat zijn leven gewoon door en speelt hij gewelddadige spelletjes zoals hij voorheen ook al deed. Een bevredigende uitleg waarom hij dat blijft doen, kon Van Themsche de hof niet geven.

Een van de spelletjes draait rond een kale huurmoordenaar die de opdracht krijgt om verschillende mensen uit te schakelen.

De zitting werd om 17.45 uur geschorst. Morgen belooft het alweer een emotionele dag te worden als Songül Koç komt getuigen over de feiten die ze slechts bij mirakel overleefde.

15.20 uur: Onderzoeksrechter in tranen
Het is zelden vertoond, maar op het einde van zijn getuigenis kon onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe zijn emoties even niet meer de baas.

'We zien afschuwelijke dingen in ons beroep, maar deze feiten, nee, nooit', moest hij slikken. 'Het heeft ons allen zeer diep getroffen.' De tranen stonden in zijn ogen.

Op het einde staat de familie van Oulematou Niangadou erop de onderzoeksrechter te bedanken voor het gevoerde onderzoek en voor de menselijke aanpak van de getroffen families.

15.00 uur: 'Nog nooit gezien
'21 jaar zit ik in dit vak, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt', vertelde onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe aan het hof. 'De beelden van de slachtoffers hebben op iedereen een grote impact gehad.'

De emotionele woorden van de door de wol geverfde onderzoeksrechter staan in schril contrast met de houding die Hans Van Themsche in het onderzoek aannam. 'Van bij het begin gaf hij aan dat hij zeer goed besefte wat hij gedaan had', getuigde de onderzoeksrechter. 'Hij vertelde ook heel koel en nuchter over de feiten. Ik stond er van aan de grond genageld.'

De onderzoeksrechter bracht de beelden van de reconstructie mee. De jury kreeg de fatale dag nog eens te zien. Vanaf 's ochtends 5 uur wanneer Van Themsche in het internaat in Roeselare met een mes zijn haar afsnijdt tot de feiten in Anwterpen.

Het beeld dat we daarbij krijgen is die van een jongeman die zeer kalm en beredeneerd zijn gruwel uitvoert. 'Bij de reconstructie was hij zich in elk geval ook weer heel bewust van de feiten die hij gepleegd had en de route die hij daarbij afgelegd had', klonk het.

12.00 uur: 'Killed in Action'
Voordat Hans Van Themsche op 11 mei 2006 aan zijn dodelijke raid door Antwerpen begon, had hij een afscheidsbrief voor zijn ouders geschreven. Die werd vanmorgen voorgelezen door de case-officer van de federale gerechtelijke politie.

De afscheidsbrief werd bij een huiszoeking in zijn kamer op het internaat in Roeselare aangetroffen. Van Themsche vraagt zijn ouders in de brief geen schuldgevoel te hebben en voort te gaan met hun leven. Hij wist eveneens wat hij op zijn grafsteen wilde hebben: 'Killed in Action'.

10.15 uur: Familie Oulemata vertrekt
De confrontatie met de foto's van het drama werd de familie van de vermoorde Malinese oppas Oulematou Niangadou teveel. Toen ze de jonge vrouw op foto dood zagen liggen, konden ze hun emoties niet meer de baas. Huilend verlieten ze de zaal.

De assisenzaal kreeg daarop ook nog de beelden te zien van Luna die neergeschoten is. De foto's van een neergeschoten meisje van twee troffen de zaal als een mokerslag.

Van Themsche gebruikte voor de feiten munitie die bedoeld was om groot wild mee te schieten. Op de verpakking die in de Spanjepandsteeg werd aangetroffen, stond een paddestoel afgebeeld met de boodschap 'The deadliest mushroom in the woods'. De kogels veroorzaken blijkbaar een paddenstoelvormige verwonding.

9.33 uur: Zonder ouders van Luna
Op de tweede dag van proces Van Themsche komen vooral speurders getuigen over de fatale dag van de feiten. Ook de onderzoeksrechter zal uitleg geven over het gevoerde onderzoek en de reconstructie.

Na de emotioneel bijzonder zware dag van gisteren is er merkelijk minder familie van de slachtoffers aanwezig in de zaal. Ook de ouders van Luna, die de moordenaar van hun dochtertje in een ijzingwekkende confrontatie recht in de ogen keken, zijn vandaag niet van de partij.