JAKARTA - Smog en as van bosbranden bedekten maandag een groot stuk van West-Indonesië. Bewoners moesten mondkapjes dragen en vluchten liepen vertraging op. Ook Singapore had last van de smog.
De branden worden aangestoken om goedkoop en snel grond vrij te maken voor landbouw. Sinds het eind van de jaren '90 veroorzaken deze illegale praktijken in het droge seizoen steevast smogoverlast op Sumatra en Borneo en in mindere mate in Maleisië. Dit jaar ligt ruim een half miljoen vierkante kilometer onder een smogdeken.

In Kalimantan op het Indonesische deel van Borneo droegen veel mensen mondkapjes. De luchtkwaliteit, die vorige week nog als 'ongezond' werd bestempeld, kreeg maandag het predicaat 'gevaarlijk'. In Singapore ging de luchtkwaliteit ten gevolge van de branden in Indonesië achteruit van 'goed' naar 'matig' en in een deel van Maleisië werd de lucht gekwalificeerd als 'ongezond'.

President Susilo Bambang Yudhoyono heeft de buurlanden beloofd op te treden tegen de illegale brandstichting, maar blijkbaar wil dat op plaatselijk niveau, door onwil of corruptie, niet lukken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in