ACV en ABVV betoogden mee in Amsterdam
Foto: epa
AMSTERDAM - Naar schatting duizend leden van de vakbonden ACV en ABVV hebben zaterdag in Amsterdam meebetoogd tegen de besparingsplannen van de regering-Balkenende. Ze willen op die manier een politiek signaal geven aan de vooravond van de begrotingsbesprekingen in eigen land.
De bonden willen met hun actie ook hun solidariteit uitdrukken met de Nederlandse werknemers, en de belangen verdedigen van de eigen leden die in Nederland werken. Zowat 25.000 Belgen zijn er als grensarbeider actief. ,,De maatregelen hebben een directe invloed op hun ziekteverzekering, pensioen en brugpensioen, de zogenaamde VUT'', zegt Xavier Verboven, intergewestelijk secretaris van de socialistische vakbond.

Ook in de Duitse hoofdstad Berlijn gingen 20.000 mensen de straat op om te betogen tegen de besparingsplannen van bondskanselier Gerhard Schroder. Met de mars in de hoofdstad hoopt links Duitsland het protest tegen de sociale bezuinigingen van de rood-groene regering een nieuwe impuls te geven.

Met de steun van de conservatieve oppositie wil Schröder de kosten van de sociale voorzieningen inperken. Zo start hij vanaf 1 januari met een programma dat de uitgaven in de werkloosheidsuitkeringen moet verminderen. Volgens Duitse commentatoren wijst het slinkend aantal protestacties erop dat de plannen van de regering langzaam maar zeker steun winnen.