BAGDAD - Een dag na het grootscheepse offensief tegen de stad Samarra, heeft het Amerikaanse leger in de nacht van vrijdag op zaterdag nieuwe bombardementen uitgevoerd op verzetsbolwerken in de zogenaamde soennitische driehoek van Irak. Bij aanvallen op Samarra en Fallujah zouden veertien mensen gedood zijn. De Iraakse regering zegt dat Samarra intussen zo goed als volledig onder controle is.
Nadat vrijdag tientallen mensen om het leven kwamen bij zware luchtaanvallen op de stad Samarra, hebben bombardementen in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw zeven doden geëist. Twaalf mensen raakten gewond. Ook Fallujah maakte zaterdagochtend opnieuw kennis met de Amerikaanse luchtmacht. Daarbij vielen nog eens zeven doden.

Zaterdag was het overwegend kalm in Samarra. Na het gigantische offensief van vrijdag claimde de Iraakse defensieminister in een gesprek met de zender al-Arabiya dat de stad volledig onder controle is.

Volgens de Britse omroep BBC controleren de Amerikaanse troepen momenteel ongeveer 70 procent van de stad. Het Amerikaanse leger zegt meer dan 100 opstandelingen gedood te hebben. Onder de slachtoffers zijn volgens ziekenhuisdokters in de stad vele gewone burgers.

Ook de slachtoffers van de luchtaanvallen op Fallujah zouden volgens de ziekenhuisbronnen overwegend vrouwen en kinderen zijn. De militaire leiding van de VS in Bagdad spreekt van ,,precisie-aanvallen tegen een bekende basis'' van het terreurnetwerk van Abu Mussab al-Zarqawi.

Op een autoweg ongeveer 25 kilometer ten westen van Fallujah vond een zelfmoordaanslag plaats in de buurt van een Amerikaans militair konvooi. Volgens ooggetuigen zouden daarbij Amerikaanse soldaten om het leven zijn gekomen, maar het leger weigert voorlopig commentaar op het voorval. In Bagdad zou een Amerikaanse soldaat bij een vuurgevecht om het leven gekomen zijn, maar ook dat wordt vooralsnog niet bevestigd.