LONDEN - Veiligheidsdiensten hebben vrijdag het Nederlandse domicilieadres van de broer van Kenneth Bigley, de Britse gijzelaar in Irak, doorzocht. Ze waren op zoek naar aanwijzingen die kunnen leiden tot de lokalisatie van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, de vermoedelijke leider van de gijzelnemers. Dat schrijftt de krant The Independent.
Een medewerker van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vergezelde de Nederlandse inlichtingendienst tijdens de inval in een huis in Amsterdam.

De computer van Paul Bigley werd in beslag genomen en de man werd ondervraagd over zijn vermoedelijke contacten met Tawhid wal Jihad, de terreurgroep die geleid wordt door al-Zarqawi.

Alle informatie op de harde schijf van de computer van Paul Bigley zal in Groot-Brittannië geanalyseerd worden.

Paul Bigley heeft woedend ontkend dat hij rechtstreekse contacten heeft gehad met de terreurgroep tijdens zijn pogingen om zijn broer vrij te krijgen.

Woensdag verscheen er nog een videoband waarop de 62-jarige Kenneth Bigley gehurkt in een kooi te zien was. Opnieuw vroeg hij aan de Britse premier, Tony Blair, de eisen van de ontvoerders, alle vrouwelijke gevangenen vrij laten, in te willigen. Twee Amerikanen die samen met Bigley werden ontvoerd zijn vorige week op gruwelijke wijze onthoofd.