PARIJS - Djamel Beghal is gisterenavond door de Franse onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière in verdenking gesteld van bendevorming 'met het oog op de voorbereiding van een terroristische aanslag'. Het Franse gerecht vermoedt dat Beghal aan het hoofd staat van een islamitisch netwerk dat aanslagen plant op Amerikaanse doelwitten in Frankrijk.
Op 25 september vaardigde anti-terrorisme onderzoeksrechter Bruguière een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen Beghal. Hij werd zondag uitgeleverd aan Frankrijk.

Tijdens eerdere ondervragingen in Dubai zou Beghal verschillende namen hebben genoemd van personen die aanslagen tegen Amerikaanse doelen in Europa voorbereidden. Die verklaringen waren de aanleiding voor het openen van een gerechtelijk onderzoek in Parijs op 10 september, aan de vooravond van de terroristische aanslagen in New York en Washington. In het kader daarvan zijn op 25 september in Parijs zeven personen aangehouden.

Een achtste man, Kamel Daoudi, was toen aan de Franse politie ontsnapt maar werd enkele dagen later in Groot-Brittannië opgepakt. Ook hij is intussen uitgeleverd aan Frankrijk. Vanavond of morgen zal hij worden voorgeleid voor een Franse anti-terrorismeonderzoeksrechter. Het Franse gerecht verdenkt de 27-jarige Algerijnse informaticus ervan de logistieke verantwoordelijke te zijn van het Franse netwerk met als doel het voorbereiden van terroristische aanlagen.

De vermeende islamitische militanten die in Parijs werden opgepakt, worden ervan verdacht banden te hebben met de in België aangehouden N. Trabelsi. Die laatste wordt in Frankrijk voorgesteld als de mogelijke 'uitvoerder' van een terroristische aanslag in Frankrijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in