WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn begonnen met het versturen van bewijsmateriaal van de betrokkenheid van terroristenleider Osama bin Laden bij de aanslagen van 11 september naar de ambassades van hun bondgenoten. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Washington meegedeeld. De Verenigde Staten denken ondertussen dat Osama bin Laden zich schuilhoudt in de moeilijk bereikbare streek van de Pamir-bergketen, in het noord-oosten van Afghanistan.
'We hebben een aanzienlijke hoeveelheid informatie verzameld die duidelijk de verantwoordelijkheid van Osama bin Laden en zijn organisatie weergeeft. Deze vertrouwelijke informatie brengen we nu over naar onze bondgenoten en vrienden', aldus de woordvoerder.

Meerdere landen, vooral de Arabische wereld, wilden zich niet achter de anti-terroristische alliantie jegens bin Laden scharen, als er niet voldoende bewijs voorlag van zijn schuld.

De Britse premier Tony Blair bevestigde zondag al over 'onweerlegbare bewijzen' te beschikken die Osama bin Laden in verband brengen met de aanslagen in de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten zijn er meer en meer van overtuigd dat Osama bin Laden zich schuilhoudt in de moeilijk bereikbare streek van de Pamir-bergketen, in het noord-oosten van Afghanistan. Dat is aan de grenzen van Tadzjikistan, China en Pakistan. Het grootste deel van de Pamirbergketen bevindt zich in Tadzjikistan. Dat bevestigt de Pakistaanse krant The News vandaag.

Tot vorige week dacht iedereen dat bin Laden de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan had verlaten om zich te terug te trekken in de centrale provincie Oruzgan. Intussen, voegt The News toe, wezen de Russen naar het Pamirgebergte. De Russische inlichtingsdiensten bezorgden intussen kaarten met mogelijke toegangswegen aan de Amerikanen.

Tijdens de bezetting van Afghanistan (1979-1989) door de Russen hadden die in het Pamirgebergte enkele legerplaatsen. Volgens de Pakistaanse krant zou Bin Laden momenteel in zo'n verlaten legerbasis verblijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in