De heisa in de Verenigde Staten rond de -verrassende en controversiële- benoeming van de nagenoeg onbekende Sarah Palin tot running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain zwakt, in tegenstelling tot orkaan Gustav, niet af. Dinsdag schrijft de krant New York Times dat er "aanwijzingen" zijn dat de persoonlijke achtergrond van de gouverneur van Alaska in allerijl -en dus slordig- werd gecontroleerd vooraleer McCain vrijdag de verrassende keuze aankondigde.
Zijn gedoodverfde vice, ex-Democraat Joe Lieberman, zou niet goed gelegen hebben bij de conservatieve achterban van de GOP wegens wel havik inzake buitenlands beleid maar tamelijk "liberal" in ethische kwesties. Palin zou pas vier of vijf dagen voor haar nominatie tot het kransje kanshebbers zijn toegetreden; pas de laatste dag werden haar antecedenten nagetrokken, weet de Times.

De krant vist dinsdag onder andere op, dat de 44-jarige Palin "in de jaren negentig" twee jaar lang partijlid is geweest van de Alaska Independence Party, die, zoals de naam aangeeft, ijvert voor onafhankelijkheid van de meest noordelijke Amerikaanse deelstaat. Nog dit jaar sprak zij de partijconventie van de AIP (ook wel Alaskan Seccessionist Party genoemd) toe.

Palin werd allicht gekozen om stemmen te vangen van de "feministen" die ontgoocheld zijn dat Hillary Clinton naast de Democratische kandidatuur greep. De vrouw is op ethisch vlak uiterst conservatief: tegen tienerseks, tegen abortus, tegen seks voor (en uiteraard buiten) het huwelijk. Maandag raakte bekend dat haar (ongehuwde) 17-jarige dochter zwanger is. Het rechtse Republikeinse kamp vindt dat aan die kwestie geen aandacht mag worden besteed omdat dit "een privé-aangelegenheid" is.

Steeds volgens de NYT is een team van de Grand Old Party momenteel in Alaska neergestreken om na te gaan of er nog lijken in de kast van Palin hangen en die gebeurlijk discreet weg te moffelen.