De spanning tussen Nederlands- en Franstalige partijen loopt opnieuw hoog op. Vanmiddag discussieerden alle partijen voor het eerst samen over de staatshervorming.
Een akkoord over de communautaire kwesties lijkt verder weg dan ooit. Zo verklaarde CDH-voorzitster Joëlle Milquet deze ochtend opnieuw dat CDH niet akkoord kan gaan met de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De partij pleit voor ontdubbeling en weigert een echte splitsing te aanvaarden.

Een splitsing van het arrondissement houdt in dat de Franstalige rechtbanken alleen bevoegd zijn in Brussel en voor de Franstaligen in de zes faciliteitengemeenten. Bij een ontdubbeling zijn ze wel bevoegd voor heel Brussel-Halle-Vilvoorde, waardoor de rechten van de Franstaligen volgens de Vlamingen eigenlijk nog worden uitgebreid. Volgens de Franstaligen lag in 2005, toen de paarse regering onderhandelde over BHV, het voorstel van een ontdubbeling op tafel.

De spliting van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde stond nochtans geklasseerd als 'vrij gemakkelijk door te voeren'. De grote problemen werden pas verwacht bij de bespreking van de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Open VLD waarschuwt de Franstalige partijen dat het zo niet verder kan. Voorzitter Bart Somers zegt dat hij niet in een regering stapt zonder toegevingen voor een staatshervorming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in