Gecrashte Air France viel verticaal in zee
Foto: BELGA
Het vliegtuig van Air France dat vorige maand crashte tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs is niet in de lucht ontploft. Dat heeft het Franse Bureau voor Onderzoek en Analyse (BEA) donderdag bekendgemaakt. Het toestel zou recht in de Atlantische Oceaan gestort zijn.
Volgens hoofdonderzoeker Alain Bouillard heeft het vliegtuig in zijn geheel met grote snelheid het wateroppervlak geraakt. Die conclusie maakt komaf met de hypothese dat het vliegtuig in de lucht zou zijn ontploft door een bom. Terrorisme werd totnogtoe weerhouden als mogelijke oorzaak omdat de piloten geen noodsignalen hebben uitgezonden.

De zoektocht naar de zwarte dozen gaat intussen door, maar de hoop op succes is klein. De dozen zenden normaal tot 30 dagen na een crash een signaal uit en die periode is vorige week woensdag afgelopen. Het zoeken naar de zwarte dozen wordt nog tot 10 juli voortgezet.

Volgens Bouillard hebben de snelheidsmeters wel een rol gespeeld bij het ongeluk, maar zijn ze niet de directe oorzaak geweest. Een van de automatische meldingen van het vliegtuig gaf aan dat de boordcomputer van de externe sensoren onjuiste informatie over de snelheid kreeg. Deskundigen denken dat zich in de zogenoemde Pitotbuizen ijs kan hebben afgezet.

Bij het ongeluk met vlucht AF 447 kwamen op 1 juni 228 mensen om het leven.