Python breekt uit en wurgt peuter
Foto: ap
Een Birmese python van tweeënhalve meter die uit een terrarium was ontsnapt, heeft een kind van 2 gewurgd dat lag te slapen in het huis van zijn eigenaar. Het drama vond plaats in de Amerikaanse staat Florida.

De eigenaar, die de ontsnapping had ontdekt, vond de slang in het bed van het dochtertje van zijn vriendin. Ze lag bovenop het meisje, dat sporen van beten op het hoofd vertoonde.

Door meermaals op de python in te steken, kon de man het meisje onder de slang vandaan halen. Ambulancemedewerkers die kort daarop aankwamen, stelden vast dat het kind overleden was.

Geen vergunning

De slang, die nog leefde, werd later door de autoriteiten uit het huis verwijderd. De eigenaar had geen vergunning voor het houden van de slang en het dier zal worden overgedragen aan iemand die wel bevoegd is.

Volgens de dierenrechtengroep Humane Society of the United States zijn er met het meisje meegerekend sinds 1980 zeker twaalf mensen gedood door pythons die als huisdier werden gehouden. Vijf van hen waren kinderen.

Acht meter

Birmese pythons kunnen een lengte van acht meter en een gewicht van meer dan negentig kilo bereiken. Ze komen in Florida oorspronkelijk niet in het wild voor, maar kunnen er wel overleven. In het moerasgebied Everglades bevindt zich een populatie gevormd uit pythons die door hun eigenaren werden uitgezet.

Mogelijk werd die aangevuld met pythons die in 1992 onder het geweld van de orkaan Andrew ontsnapten uit dierenwinkels. Een van de pythons in de Everglades doodde eens een alligator en barstte uit elkaar toen hij zijn prooi probeerde te verzwelgen.