Lily Allen zingt voor bloedhete festivalwei
Foto: PIETER-JAN VANSTOCKSTRAETEN

Sinds donderdagochtend vroeg is het op de wegen naar het muziekfestival Rock Werchter heel druk. Volgens burgemeester Dirk Claes waren er vanmiddag al zowat 80.000 festivalgangers aanwezig. Ondertussen trotseerden Lilly Allen, Expatriate en Eagles of Death Metal al de bloedhete festivalwei. U kunt alle updates live volgen op onze Werchter-blog.

Een groot deel van hen is met het openbaar vervoer gekomen, 22.000 aldus De Lijn, maar anderen zijn met hun wagen onderweg. Dat zorgt voor lange files op de E314. De federale wegpolitie vraagt om te rijden via de E19.

De eerste festivalgangers kwamen woensdagavond al toe in de buurt van het terrein, maar dat was slechts een beperkt aantal, zegt burgemeester Claes. 'Het ging om een kleine 300 mensen. De muziekliefhebbers hebben dus duidelijk de oproep gevolgd om niet massaal de dag voor de opening van het festival te komen. Vanaf 04.00 uur vanochtend is de grote hoop wel beginnen toestromen, en op dit moment zijn de parkeerterreinen en kampeersites al zo goed als volledig bezet. We schatten dat er al een 80.000 mensen aanwezig zijn en dat er nog eens 20.000 onderweg zijn.'

Al dat volk heeft zich behoorlijk gedragen, want incidenten zijn er volgens de burgemeester niet geweest. 'Het was natuurlijk lang aanschuiven, maar iedereen was geduldig. Ook toen de poorten naar het festivalterrein opengingen, hebben er zich wachtrijen gevormd voor de toegangsbandjes, maar ook dat is redelijk vlot verlopen.'

Een groot deel van de festivalgangers is met het openbaar vervoer gekomen. Zo had vervoersmaatschappij De Lijn om 14.00 uur al ongeveer 22.000 reizigers vervoerd. De Lijn heeft voor Rock Werchter 60 bussen en 150 chauffeurs ingezet. De meerderheid van de mensen die met het openbaar vervoer komt, doet dat vanuit het station van Leuven, waar het ook over de koppen lopen is, zo melden getuigen ter plaatse.

Wie met de wagen naar Rock Werchter gaat, moet volgens de federale wegpolitie opzien tegen lange files. Zo zijn de wegen naar de parkeerzones B en C van het festival volledig verzadigd. Het gaat meer bepaald om de afrit van de E314 in Aarschot, de wegen via Betekom en de afrit van diezelfde E314 in Rotselaar.

De wegpolitie raadt de muziekliefhebbers aan naar zone A te rijden. Dat kan door de E314 te verlaten in Herent en dan richting Haacht te rijden, of door de E19 te nemen, die snelweg te verlaten in Zemst en dan via Kampenhout-Sas ook naar Haacht te rijden.

Het belooft een tropische editie te worden met temperaturen tot 30 graden. Op het festivalterrein wordt extra watertoevoer voorzien voor het publiek. Bij de sanitaire blokken staan kraantjes met drinkbaar water en er worden 2 bijkomende punten met -niet drinkbaar- verfrissingswater voorzien.

Het weerbericht voor Werchter:

Vandaag:
Superwarm (30 graden) met een kleine kans op een warmteonweer.

Vrijdag:
Zwoel (25 graden) met kans op onweer en bliksem.

Zaterdag:
Aangename, droge dag (25 graden) met wolkenvelden.

Zondag:
Wisselvallig, met grotere buienkans. Een stuk minder warm (21 graden), wat zich vooral 's avonds zal laten voelen.