Zoekactie na crash bij Comoren voortgezet
Bahiya Bakari herstelt na de crash in een ziekenhuis op de Comoren. afp Foto: © STEPHANE DE SAKUTIN

Voor de Comoren is de zoektocht naar slachtoffers van de gecrashte Jemenitische Airbus donderdag voortgezet. Het toestel was dinsdag kort voor de landing met 153 mensen aan boord neergestort. De kans dat nog overlevenden in de Indische Oceaan teruggevonden worden, wordt steeds kleiner.

De 12-jarige Française Bahiya Bakari is wellicht de enige overlevende. Ze arriveerde donderdagmorgen aan boord van het toestel van de Franse staatssecretaris Alain Joyandet in Parijs, waar ze door haar vader werd opgewacht.

Het meisje werd in een luchthavenloods naar een ziekenwagen overgebracht. Ze zou lichte brandwonden aan een knie en een sleutelbeenbreuk hebben opgelopen. Tot nog toe heeft niemand haar gezegd dat haar moeder bij het ongeval wellicht om het leven is gekomen, aldus de Franse media.

Volgens haar tante reisde Bahiya voor de derde maal naar de Comoren, waar haar familie van afkomstig is. Tot nog toe was aangenomen dat het haar eerste reis naar de eilandengroep was. Bahyia zou daar in augustus haar 13de verjaardag vieren.

Het tienermeisje overleefde de crash omdat ze een reddingsvest droeg en zich in het water aan een brokstuk had vastgeklampt. Ze had haar vader aan de telefoon gezegd dat ze stemmen had gehoord van andere overlevenden toen ze in het water dreef.

Het Jemenitische toestel van het type A310 was in de nacht van maandag op dinsdag met 153 mensen aan boord kort voor de landing op de Comoren om een nog niet achterhaalde reden in de oceaan neergestort.

Volgens Jemenitische luchtvaartkringen had de piloot voor de crash geen noodsignaal meer kunnen uitsturen. Dat zou erop kunnen wijzen dat de Airbus het slachtoffer werd van het slechte weer en niet van mechanische problemen. 

De zoektocht van de reddingswerkers concentreert zich nu op de berging van de slachtoffers en ook op het vinden van de zwarte dozen. Een Frans militair vliegtuig had kortstondig signalen van de apparatuur opgevangen. Op dat ogenblik waren nog geen Franse marineschepen in de buurt. Woensdag waren de signalen echter niet meer te ontvangen.

Mogelijk is het apparaat met de vluchtgegevens door de stroming meegesleurd, zei commandant Christophe Prazuck van het Franse ministerie van Defensie. Volgens Franse mediaberichten ging het niet om de zwarte doos, maar om een peilzender voor noodsignalen (EPL). Die zendt automatisch signalen uit, indien het toestel crasht, maar functioneert in tegenstelling tot de zwarte dozen niet op de zeebodem. Berichten en ontkenningen over de vermeende vondst van de zwarte dozen maakten de verwarring alleen maar groter. 

Aan de speurtocht nemen Amerikanen, Fransen en Italianen deel. Tot nog toe werden alleen maar kleinere brokstukken en stukken bagage weergevonden. Vlucht IY 626 had elf bemanningsleden en 142 passagiers aan boord, onder hen 66 Fransen en vele Comorezen.

De 19 jaar oude Airbus van de luchtvaartmaatschappij Yemenia had bij een inspectie twee jaar geleden in Frankrijk wegens technische mankementen de aandacht getrokken.