BNP Paribas Fortis wint verloren spaargeld terug
BNP Paribas Fortis is er in de eerste zes maanden van 2009 in geslaagd het gros van de spaarders terug te lokken die vorig najaar in volle crisis van Fortis Bank waren weggelopen. De groep tekende sinds Nieuwjaar een instroom op van maar liefst 6 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes. Dat blijkt donderdag uit een rondvraag van De Tijd bij de Belgische banken.
Eind 2007, lang voor de kredietcrisis de bank in haar greep kreeg, stond er 39,45 miljard op de spaarboekjes van Fortis Bank. Een jaar later was dat nog slechts 33,4 miljard, nadat spaarders massaal geld hadden teruggetrokken uit angst voor een faillissement.

Vandaag bedragen de inlagen op de spaarboekjes van Fortis Bank, ondertussen geruggensteund door BNP Paribas, weer 39,4 miljard. Omdat bij zowat alle banken meer geld op spaarboekjes werd gezet, heeft BNP Paribas Fortis nog niet helemaal het marktaandeel van Fortis Bank terug. De bank blijft wel de grootste in België.

KBC en Dexia zijn de andere grote winnaars over de eerste jaarhelft. Dexia kende de voorbije zes maanden een stijging van de spaartegoeden met 3,5 miljard, of 15 procent. KBC won ook in 2008 nog 1,9 miljard euro spaargeld bij.

Het is de eerste keer in jaren dat de grootbanken opnieuw marktaandeel winnen op de prijsbrekers. Die prijsbrekers, vaak internetspelers, gaan er nog steeds op vooruit, maar minder dan anders.