Lot GM komende dagen bezegeld
Foto: belga

De debatten voor de faillissementsrechtbank van New York over de verkoop van de gezonde activa van de Amerikaanse autobouwer General Motors aan een nieuwe entiteit, zijn donderdag afgerond. Rechter Robert Gerber, belast met het dossier, moet de komende dagen een beslissing nemen.

 
Na het aanhoren van de getuigen, pleidooien en opmerkingen heeft Gerber de verschillende belanghebbenden gevraagd om hem via e-mail hun verzoeken door te sturen over het herstructureringsplan van de grootste Amerikaanse autobouwer.
 
De Amerikaanse overheid wil dat de rechter snel beslist over de toekomst van General Motors. De regering wil verhinderen dat het dossier opnieuw in het slop geraakt.
 
De rechter preciseerde niet wanneer hij zijn beslissing publiek zou maken, noch op welke manier. Bronnen dicht bij het dossier vermoeden dat een beslissing van de rechter er vanaf dit weekend kan komen.
 
In een gelijkaardige zaak rond GM's Amerikaanse concurrent Chrysler, maakte de rechter belast met het dossier zijn beslissing tijdens het weekend bekend op de website van de rechtbank.
 
GM vroeg op 1 juni een gerechtelijk akkoord aan en hoopt midden juli tot een nieuwe entiteit te kunnen komen. Dat nieuwe GM moet kleiner en schuldenvrij zijn en zal teruggebracht worden tot de meest solide activa.
 
Naast een aandeel van 60,8 procent voor de Amerikaanse overheid, zal de Canadese staat een participatie van 11,7 procent krijgen, de autovakbond UAW een aandeel van 17,5 procent en de schuldeisers een van 10 procent.