Armstrong walst nu al over Ullrich
Foto: belga
Een tijdrit van ’maar’ negentien kilometer, maar Lance Armstrong heeft zaterdag in de eerste rit van de Tour meteen een dreun van jewelste verkocht aan Jan Ullrich. Op vier kilometer van de finish werd de Duitser voorbijgestormd door de Amerikaan. Die won de tijdrit niet, want hij was twee seconden trager dan zijn ex-ploegmakker David Zabriskie.

Na de eerste tijdrit van de Giro won de 26-jarige renner uit Salt Lake City zijn tweede belangrijke chronorace van het seizoen. Hij kreeg er de eerste gele trui bovenop. Een gelukkige vaststelling voor Bjarne Riis van Team CSC, die de huid van zijn ploeg dinsdag duur wil verkopen in de ploegentijdrit.

Jan Ullrich was niet de enige grote verliezer van de dag. Nog andere mogelijke belagers van Lance Armstrong kregen rake klappen. Iban Mayo verloor meer dan drie minuten, Roberto Heras meer dan twee minuten, Santiago Botero en Ivan Basso ongeveer anderhalve minuut. Hebben de meubelen wel naar behoren gered: Alexandre Vinokourov (minder dan een minuut verlies), Floyd Landis, Jens Voigt en Vladimir Karpets (net boven de minuut).

,,Nog te vroeg om van kopman te wisselen"

Een excuus voor Jan Ullrich kan natuurlijk zijn dat hij vrijdag nog door de achterruit van de volgwagen van zijn ploegleider Mario Kummer geknald was op training. ,,De kwetsuren vielen mee", aldus de jarige manager Walter Godefroot. ,,Gelukkig kreeg Jan een snijwonde in de hals net naast een slagader. Het had erger kunnen zijn. Maar na deze klap moeten we natuurlijk wel bekijken welke psychologische en fysieke gevolgen dit ongeval teweeggebracht hebben. Positief is dan weer dat Alexandre Vinokourov zo sterk gereden heeft. Maar om nu al te wisselen van kopman is het nog veel te vroeg. Er is amper 19 kilometer gereden".

,,Rijd ik zo goed?"

Voor Lance Armstrong was het wel een aangename verrassing dat hij zijn voornaamste rivaal al binnen zijn gezichtveld kreeg halverwege de tijdrit. ,,Ik schrok er zelf van, want met dit scenario had niemand binnen onze ploeg rekening gehouden", aldus de zesvoudige Tourwinnaar. ,,Rijd ik zo goed, dacht ik bij mezelf. Dat ik de tijdrit uiteindelijk niet gewonnen heb, is jammer voor onze nieuwe sponsor, die ik graag een eerste gele trui geschonken had. Het feit dat ik uit mijn klikpedaal geschoten ben toen ik het startpodium afreed, heeft het verschil gemaakt. Maar daar wil ik me niet achter verschuilen. Het was mijn eigen schuld."

Snelste tijdrit in Tourgeschiedenis

Zondag keert de rust weer en kunnen de spurters misschien aan het werk. Van die spurters maakte Tom Boonen een goede beurt in de tijdrit. Veertigste werd hij. Beste Belg in de tijdrit was Marc Wauters met een negentiende plaats.

Met een gemiddelde van 54,68 km/u reed de Amerikaan David Zabriskie de snelste tijdrit in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk, prologen niet meegeteld. Het vorige record stond op naam van de Amerikaan Greg LeMond, die in 1989 tussen Versailles en Parijs over 24,5 km een gemiddelde van 54,545 km/u neerzette en zo op de laatste dag van de Tour de Fransman Laurent Fignon uit de gele trui fietste.