Venus Williams wint Wimbledon
Venus Williams heeft het grandslamtornooi van Wimbledon gewonnen. In de finale versloeg de Amerikaanse haar landgenote Lindsay Davenport met 4-6, 7-6 (7/4) en 9-7.

Het is de derde keer dat de 25-jarige Venus Williams het grastornooi van de All England Lawn Tennis Club wint. Ook in 2000 (finale tegen Davenport) en 2001 was ze al aan het feest. Op de erelijst volgt ze de Russin Maria Sharapova op.

Voor Venus Williams was het de vijfde grandslamzege, op elf finales. In 2000 en 2001 won ze ook het US Open. In totaal won ze 32 titels, waarvan twee dit seizoen. Davenport blijft op drie grandslamzeges staan: ze won het US Open 1998, Wimbledon 1999 en het Australian Open 2000.

Davenport leek zaterdag aanvankelijk weinig last te hebben van het feit dat ze pas vrijdag haar halve finale tegen de Française Amélie Mauresmo had kunnen afwerken. Met haar solide opslag en stevige return haalde ze makkelijk de eerste set binnen.

Williams, die sinds Wimbledon 2003 niet meer voorbij de kwartfinales in een Grand Slam was gekomen, deed het in de tweede set beter, maar bij 4-5 mocht Davenport toch voor de set, en de wedstrijd, serveren. Williams vocht terug en met veel risico en offensief spel kon ze de set in een tiebreak nog in haar voordeel beslechten.

In de beslissende set kwam Davenport snel op een 2-4 voorsprong en miste ze de kans om 2-5 voor te komen: Williams brak terug. Bij 3-4 liet de door rugpijn getergde Davenport zich door de kinisitherapeute behandelen, maar ook na de medische interventie ging ze steeds moeizamer bewegen. Desondanks kon ze bij 4-5 een matchbal afdwingen op de opslag van Williams en ook nadat die weggewerkt was, bleef ze het haar tegenstandster met haar preciese slagen knap lastig maken. Het ging gelijk op tot 7-7, voor Williams een opslagspel van Davenport afsnoepte en het op haar eigen service afmaakte.