LONDEN - ,,Afrika is een onderdrukte minderheid en met wat we nu doen in Londen, Johannesburg, Toronto, Tokio, Berlijn, Parijs, Rome en Philadelphia zullen we een eind maken aan de onderdrukking van een grote minderheid.'' Dat heeft Bob Geldof, de organisator van Live 8, zaterdag gezegd aan de duizenden deelnemers aan de Londense Gay Pride, die vanmiddag verzameld hadden in Hyde Park.
De organisatoren van de Gay Pride verwachten zo'n 30.000 deelnemers. Voor het Londense luik van Live 8 worden zo'n 200.000 toeschouwers verwacht.

Geldof, die luid werd toegejuicht door de homoseksuele militanten, vroeg hun steun voor zijn campagne tegen de armoede.

Pauselijke oproep

Ook paus Benedictus XVI is bezorgd om de armoede in de derde wereld. In een verklaring heeft de paus de volkeren van de rijke landen vandaag opgeroepen ,,de last van de schuldverlichting van de arme landen met zeer veel schulden te dragen''.

De inwoners van de rijke landen moeten volgens de kerkvorst hun leiders ertoe aanzetten om hun engagement na te komen de armoede tegen 2015 uit te roeien. De verklaring werd voorgelezen door de Schotse kardinaal Keith O'Brien, een leider van de Schotse katholieke Kerk.

Videoboodschap Annan

In een videoboodschap die de toeschouwers van Live 8 zaterdag te zien zullen krijgen roept secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties hen op hun ,,stem te verheffen'' om de wereldleiders te verplichten ,,hun engagementen na te komen''.

,,U bent daar omdat u gelooft in een betere wereld. Ik ook. Momenteel ligt het in onze mogelijkheden armoede en honger uit te roeien. Wij kunnen de verspreiding van dodelijke ziektes (..) een halt toeroepen'', aldus het hoofd van de volkerenorganisatie. ,,Hebben de wereldleiders de vastberadenheid om de beloftes die ze hebben gedaan omtrent de schulden (van de arme landen) na te komen? Ja, als u hen eraan herinnert. Uw stemmen kunnen hen verplichten hun verbintenissen na te komen'', zo luidt de boodschap van Annan.

Manifestatie

In het Schotse Edinburgh hebben de organisatoren van een manifestatie tegen de armoede ook druk uitgeoefend op de G8. De leiders van de zeven rijkste landen en Rusland kregen ervan langs omwille van een ,,te vermijden en volledig onaanvaardbaar drama''.

Om de drie seconden sterft er immers een kind omwille van armoede, of 30.000 per dag, aldus voorzitter Richard Bennett van de Make Poverty History-beweging.

Volgens de vooroplopende plaatselijke burgemeester Lesley Hinds zijn er minstens 100.000 betogers, volgens de politie 120.000. Ook in de eerste rijen stapt kardinaal Cormac Murphy-O'Connor op, het hoofd van de Engelse katholieke Kerk.