LONDEN - In een open brief, zaterdag afgedrukt door de Britse krant The Times hebben de organisatoren van Live 8 de leiders van de G8 opgeroepen ,,de hoop van de armen niet de bodem in te slaan''.
,,Wij komen bijeen om u het grootste mandaat uit de geschiedenis te geven om handelend op te treden'', zo staat in de tekst. ,,Zoals mensen de afschaffing van de slavernij hebben geëist, het stemrecht voor vrouwen en de afschaffing van de apartheid, zo eisen wij dat er een einde komt aan de absurde onrechtvaardigheid die de extreme armoede is, elke dag van de 21ste eeuw 50.000 mensen dodend.''

De open brief herinnert aan de eisen van de ngo's: het deblokkeren van 25 miljard dollar extra hulp, waarbij de donoren zich ervan moeten vergewissen dat het geld efficiënt wordt gebruikt om de armoede uit te roeien. De G8 moeten zich engageren om de schuld van alle landen die daar nood aan hebben voor honderd procent kwijt te schelden, en moeten een einde maken aan onrechtvaardige handel.

,,Nu is er veel lawaai, muziek en vreugde, vreugde ontstaan uit de overvloed aan potentieel. Vrijdag (wanneer de top begint - red) zal er een grote stilte zijn als heel de wereld uw verdict afwacht'', zeggen de mensen achter Live 8.

,,Stel ons niet teleur. Schep geen generatie cynici. Verraad niet de wensen van miljarden mensen en de dromen van de armsten van deze planeet. Mogen die 50.000 mensen (die dagelijks omwille van armoede sterven -) leven of niet?'', zo staat in de open brief.