Miljarden mensen keken naar Live8
Foto: ap
LONDEN - De concerten van Live 8 die dit weekend in tien wereldsteden plaatsvonden, trokken zaterdag bijna anderhalf miljoen bezoekers. Meer dan vijf miljard mensen volgden volgens de organisatoren het event via televisie. Rond twee uur zondagnacht speelde Neil Young in Canada het slotakkoord.
Vanop verschillende podia riepen popsterren als Paul McCartney, Bono, Madonna en Shakira Wereldleiders op om de komende top van de G8 de armoede aan te pakken. Ook Microsoft-oprichter Bill Gates en de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela grepen naar de microfoon met dezelfde boodschap. En allebei werden ze net zo enthousiast onthaald als de vele popsterren.

De drukst bezochte concerten waren die in Philadelphia in de Verenigde Staten (325.000 mensen) en Londen (200.000). Aan de Brandenbursge poort in Berlijn, waar Die Toten Hosen aftrapten, waren 200.000 fans. Johannesburg concentreerde zich voor 40.000 mensen op Afrikaanse muziek. Ondanks de hitte dansten in Rome meer dan 200.000 liefhebbers op de tonen van Zucherro en Duran Duran. The Pet Shop Boys lokten 20.000 belangstellenden naar het Rode Plein in Moskou. In Parijs, voor 100.000 mensen, stond Axelle Red op de affiche, samen met onder anderen Shakira, Placebo en The Cure.

In Berrie (Toronto) bracht het event 35.000 mensen samen. Zij kregen eerst Bryan Adams te horen. Hij was in 1985 ook op Live Aid, net als Neil Young die met zijn gitaar en mondharmonica zondag om 2u20 Belgische tijd Live 8 afsloot.

De concertmarathon begon in Londen even na 15.00 uur in Hyde Park, waar Paul McCartney en U2 het Beatles-nummer Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band speelden, gevolgd door een optreden van U2. Het was ook McCartney die zondagnacht om 1 uur het slotakkoord speelde, anderhalf uur later dan gepland. Hij pakte uit met Beatlesnummers als Get Back, Helter Skelter, Drive my car (met aan zijn zijde een verkouden George Michael), en The Long and Winding Road. Op Hey Jude kwamen naar Britse traditie bij benefietconcerten alle eerder optredende musici meezingen. Eerder op de avond hadden Madonna en Robbie Williams de 150.000 aanwezigen in vuur en vlam gezet. The Who pakte keihard uit en daarop maakte Londen een heuse reünie van Pink Floyd mee. Twee decennia hebben Roger Waters en de andere leden van Pink Floyd ruzie gemaakt, tot in rechtbanken toe. Live 8 was het moment van verzoening, zodat voor het eerst sinds jaren bassist Roger Waters meespeelde en/of zong in een nummer als Comfortably numb, na Wish you were here, het passende Money en Breathe.

In totaal traden zaterdag zo’n honderd bands en artiesten op op de verschillende podia. Ook organisator Bob Geldof beklom, net als twintig jaar geleden, het podium om de grootste hit van zijn Boomtown Rats te brengen, I don’t like Mondays.

Verscheidene artiesten die in 1985 optraden bij Live Aid waren zaterdag opnieuw te horen, zoals Annie Lennox, Duran Duran, U2, The Who en Madonna. Maar ook de nieuwe generatie topsterren was goed vertegenwoordigd met Coldplay, Björk, Will Smith en Mariah Carey.

Volgens de organisatoren heeft 85 procent van de wereldbevolking, of 5,5 miljard mensen, op een of andere manier Live 8 gevolgd. Voorlopig valt de correctheid van dit cijfer niet te checken. Het megagebeuren was in meer dan 140 landen op de televisie te zien. De website van Live 8 trok meer dan vijf miljoen bezoekers en er werden meer dan 26 miljoen sms'jes verstuurd.

Tegelijk met de optredens vond in de Schotse hoofdstad Edinburgh zaterdag een demonstratie plaats voor een grootschalige aanpak van de armoede. In de buurt van Edinburgh wordt komende week de top van de G8 gehouden. Armoedebestrijding en de vrijmaking van de wereldhandel staan daar, onder druk van de publieke opinie, hoog op de agenda. De betoging in Edinburgh verliep zonder zware incidenten. Slechts een groep van enkele tientallen anarchisten was betrokken bij een korte confrontatie met de politie.