BRUSSEL - De werknemers van het controlecentrum van KPNQwest in Hoeilaart hebben vanmiddag beslist om het netwerk stil te leggen. "Het personeel wordt sinds zondag niet meer betaald. Vanmiddag vernamen we van de curatoren dat er geen nieuw geld beschikbaar is voor lonen en dat er de komende dagen ook geen overname te verwachten is", aldus vakbondsman Hendrik Vermeersch (BBTK).
Het Nederlandse telecombedrijf KPNQwest, dat het grootste optische vezelnetwerk in Europa uitbaat en een cruciale rol speelt in het internetverkeer, werd begin juni failliet verklaard. Even later gebeurde hetzelfde met dochtermaatschappij Ebone Network Services dat begin dit jaar werd overgenomen en waarvan het netwerkzenuwcentrum zich in Hoeilaart bevindt.

De curatoren vonden midden juni het nodige geld om onder meer dit Ebone-netwerk tot 1 juli draaiende te houden door een 40-tal werknemers. Op het ogenblik van het faillissement werkten er in Hoeilaart 350 mensen.

Gevolgen onduidelijk

Het is volgens Vermeersch onduidelijk wat de gevolgen van de stillegging van dit Ebone-netwerk zullen zijn. Het netwerk heeft vertakkingen in diverse Europese landen. "De gevolgen zullen minder drastisch zijn dan enkele weken geleden. Omdat de affaire- KPNQwest de afgelopen maand elke dag in de krant gestaan heeft kan verwacht worden dat alle betrokken providers alternatieven hebben uitgewerkt. Een aantal klanten van KPNQwest waren al effectief vertrokken", aldus Vermeersch.