BRUSSEL - De Vlaamse minister-president, Patrick Dewael, heeft kennis genomen van het ontslag van Bert Anciaux en het ontslag aanvaard. Hij gaat nu op zoek naar een opvolger. VLD-voorzitter Karel De Gucht blijft er intussen bij dat Spirit één ministerpost in de Vlaamse regering moet inleveren.
Vanmiddag heeft Dewael de nieuwe Spirit-voorzitters Geert Lambert en Els Van Weert ontvangen. Die herhaalden dat ze voor het behoud van twee Spirit-ministers in de Vlaamse regering zijn.

"We hebben sterke argumenten pro", zei Van Weert. Over de reactie van Dewael op de Spirit-eis wilden ze nog niks kwijt. "Dewael is bezig met onderhandelingen. We zullen later op de dag wel horen wat er uit de bus komt", voegde Lambert eraan toe. "Maar we zijn niet onredelijk", glimlachte Van Weert nog.

De Gucht blijft bij eis

Na het vertrek van Spirit-tweetal kwam VLD-voorzitter Karel De Gucht aan op het Martelaarsplein. Hij blijft het "onredelijk" vinden dat Spirit twee ministers in de Vlaamse regering wil behouden. "De vervanging van een lid van de regering is sowieso moeilijk. Maar de tijd brengt raad", klonk het.

Later op de dag komen ook nog de andere voorzitters van de meerderheidspartijen bij Dewael langs.

Geen actualiteitsdebat

Morgen kom er geen actualiteitsdebat over het ontslag van Bert Anciaux, zoals de oppositie had gevraagd. Dat heeft het bureau van het Vlaams Parlement vanmiddag beslist. Elke fractie krijgt wel 20 minuten de tijd om te reageren op een verklaring die minister-president Patrick Dewael om 10 uur in de plenaire vergadering van het parlement aflegt. Dat meldt de woordvoerster van parlementsvoorzitter Norbert De Batselier.