BRUSSEL - Spirit blijft in de Vlaamse regerig. Maar partijvoorzittervoorzitter Annemie Van de Casteele ruimt plaatst voor Geert Lambert en Els Van Weert, de huidige ondervoorzitters. Dat heeft het partijbestuur van Spirit gisteravond beslist. Het bestuur gaat akkoord met een kartel met SP.A.
Spirit wil zijn verantwoordelijkheden en bevoegdheden in de Vlaamse regering ook behouden, verklaarden Lambert en Van Weert na afloop van het partijbestuur. Zij zullen die boodschap aan minister-president Patrick Dewael overmaken. Van Weert wees erop dat Spirit nodig is om het paarsgroene project overeind te houden.

Aftreden
Van de Casteele zei dat ze geen voorzitter van Spirit meer kan blijven. "Ik neem de verantwoordelijkheid voor wat er allemaal gebeurd is. We zijn een deel van onze geloofwaardigheid kwijt", klonk het. Van de Casteele zei dat ze voor de kartelformule met de SP.A heeft gestemd, dat ze bij Spirit blijft, haar mandaat als Kamerlid uitdoet, maar niet op een SP.A-Spirit-verkiezingslijst gaat staan.

Intussen laat Spirit-europarlementslid Bart Staes weten dat hij twijfels heeft over een kartel tussen Spirit en SP.A. "Ik ga erover nadenken", zo zei hij gisteravond.

Nelly Maes blijft binnen SP.A-kartel

Vanmorgen heeft Nelly Maes bekendgemaakt dat ze trouw blijft aan het SP.A-kartel. Ze doet dat "omdat de meerderheid daarvoor gekozen heeft".