ZURICH - Een Russisch passagiers-vliegtuig met 69 personen, onder wie 50 kinderen, is kort voor middernacht boven het zuiden van Duitsland tegen een vrachtvliegtuig van DHL aangevlogen op een hoogte van tien kilometer. Beide vliegtuigen zijn ontploft en neergestort. Er zijn geen overlevenden.
De twee vliegtuigen waren allebei lager gaan vliegen om elkaar te vermijden. Dat zegt de Zwitserse luchtverkeersleiding Skyguide. Toen de luchtverkeersleiders vaststelden dat beide vliegtuigen op 11.000 meter hoogte vlogen, vroeg de controletoren drie keer aan de piloot van de Tupolev om 214 meter te zakken. De piloot van de Tupolev antwoordde niet en gaf te laat gehoor aan de oproep, aldus Skyguide.

Op datzelfde ogenblik gaf het automatisch alarmsysteem van de Boeing het order aan de piloot om hoogte te minderen. Door het feit dat beide vliegtuigen zakten, vlogen ze opnieuw op dezelfde hoogte. Ze botsten tegen mekaar op 10.590 meter.

De vliegtuigen stortten neer bij Überlingen aan de noordoever van het Bodenmeer, dat grenst aan Zwitserland en Oostenrijk. Van doden of gewonden op de grond is tot nu toe geen melding gemaakt. De wrakstukken lagen over een gebied van dertig kilometer omtrek verspreid.

De Russische Tupolev-154 was onderweg van Moskou naar Barcelona. Het vrachtvliegtuig vloog vanuit Bahrein naar Brussel. Alle 52 kinderen, vijf begeleiders en twaalf bemanningsleden van de Toepolev kwamen om het leven, evenals de twee inzittenden van de vracht-Boeing 757.

De kinderen (acht van beneden de 12 en 44 tussen de 12 en 16 jaar) waren zaterdag vanuit de zuidelijke Oeralstad Oefa naar Moskou gevlogen, maar hadden daar de aansluiting gemist. Begeleiders hadden Basjkirian Airlines, een maatschappij die vooral binnenlandse vluchten verzorgt, gevraagd een chartervlucht te regelen naar Barcelona.

Het vrachtvliegtuig behoorde aan de pakketdienst DHL en was onderweg van Bahrein naar Brussel. Het toestel, dat werd bemand door een Britse piloot en Canadese copiloot, zou geen gevaarlijke lading hebben vervoerd.

De zwarte dozen van de beide vliegtuigen zijn intussen teruggevonden. Er waren volgens de verkeersminister geen gevaarlijke stoffen aan boord van het vrachtvliegtuig.