Racistische moorden schaden Vlaams Belang niet
De jongste kiesbarometer van De Standaard en de VRT geeft Vlaams Belang een kleine winst. CD&V blijft veruit de grootste partij. Yves Leterme blijft de populairste politicus.
De racistische moorden in Antwerpen deren Vlaams Belang niet. De jongste opiniepeiling, grotendeels afgenomen tijdens de nasleep van de moord op de kleine Luna en van Oulemata Niangadou, geeft de partij een lichte winst in vergelijking met de vorige peiling.

Vlaams Belang verleidt 23,1 procent van de Vlaamse kiezers — een klein verlies in vergelijking met de Vlaamse verkiezingen — en blijft veruit de tweede partij in Vlaanderen.

De achterstand op de grootste, het kartel CD&V/N-VA, bedraagt 6,3 procent. De christen-democraten behouden een winst van meer dan 2 procent in vergelijking met de vorige verkiezingen, maar lijken aan hun electoraal plafond te zitten. Het Antwerpse drama bracht Vlaams Belang de laatste weken in moeilijkheden. De partij werd verweten mee verantwoordelijk te zijn voor het klimaat dat de moorddadige besluitvorming van de schutter zou hebben gekleurd. Vlaams Belang communiceerde erg onhandig en moest zelfs een promotiecampagne intrekken. Intern laaide de discussie over de aanpak van extremisten op.

Het heeft zijn electorale aantrekkingskracht niet beïnvloed. Mogelijke verklaring is dat zowel de moord op Joe Van Holsbeeck als de Antwerpse moorden focusten op het probleem van het geweld op straat. Vlaams Belang kan hier in de ogen van velen het geloofwaardigste programma voorleggen. Kiezers lijken ook de politieke en journalistieke recuperatie van het drama te verwerpen.

Doorgedreven onderzoek geeft aan dat de potentie van de partij (mensen die zich kunnen voorstellen op de partij te stemmen) daalt. Ook wordt de muur tussen de Belang-kiezers en de rest steeds groter. Voorts daalt de populariteit van kopman Filip Dewinter bij de eigen achterban drastisch. De Belang-kiezers lopen niet hoog op met zijn antagonistische houding in het dossier.

Blijft het kartel SP.A/Spirit gelijk in vergelijking met de vorige peiling, Groen! en het kartel VLD/Vivant boeren achteruit. De liberalen zetten hun slechtste peilingresultaat sedert de Vlaamse verkiezingen neer. Het droombeeld van de volkspartij is ver weg. De partij lijkt terug aan te knopen met de traditie van de rechts-liberale PVV.

De toenemende populariteit van senator Jean-Marie Dedecker onderstreept de tweedeling, al redt Guy Verhofstadt toch wat meubelen. Ook VLD-voorzitter Bart Somers worstelt met een zware populariteitscrisis bij de eigen achterban. Groen! plukt steeds meer de beter gesitueerde kiezers van SP.A weg, maar blijft sukkelen met een gebrek aan kopstukken. Dubbele cijfers lijken nog moeilijk haalbaar.

Ondanks het zich wat wijzigende kiespubliek bij de socialisten (minder kaderleden, meer werkzoekenden) doet voorzitter Johan Vande Lanotte het gezien zijn persoonlijke populariteit goed.

Meer dan de helft van de Vlamingen kan zich voorstellen om op Yves Leterme te stemmen. Op de tweede plaats — Steve Stevaert (SP.A) en Jean-Luc Dehaene (CD&V) even daargelaten — volgen Guy Verhofstadt (VLD) en Vande Lanotte op twaalf procent. Minister van Begroting Freya Van den Bossche (SP.A) herstelt zich langzaam van het zware populariteitsverlies waarmee het stookoliedossier haar opzadelde.Populariteit politici
1 (1) Yves Leterme (CD&V) 51%
2 (3) Jean-Luc Dehaene (CD&V) 43%
3 (2) Steve Stevaert (SP.A) 41%
4 (4) Guy Verhofstadt (VLD) 39%
5 (6) Johan Vande Lanotte (SP.A) 39%
6 (8) Freya Van den Bossche (SP.A) 37%
7 (7) Inge Vervotte (CD&V) 37%
8 (5) Frank Vandenbroucke (SP.A) 36%
9 (9) Patrick Janssens (SP.A) 34%
10 (11) Jean-Marie Dedecker (VLD) 31%
11 (10) Bert Anciaux (Spirit) 29%
12 (15) Mieke Vogels (Groen!) 28%
13 (12) Patrick Dewael (VLD) 27%
14 (16) Fientje Moerman (VLD) 23%
15 (14) Karel De Gucht (VLD) 23%
16 (-) Renaat Landuyt (SP.A) 22%
17 (21) Geert Bourgeois (N-VA) 22%
18 (17) Bart Somers (VLD) 21%
19 (19) Vera Dua (Groen!) 21%
20 (23) Pieter De Crem (CD&V) 20%
21 (20) Filip Dewinter (Vl. Belang) 19%
22 (22) Kris Peeters (CD&V) 18%
23 (-) Marino Keulen (VLD) 16%
24 (25) Jo Vandeurzen (CD&V) 14%
25 (24) Frank Vanhecke (Vl. Belang) 14%

(tussen haakjes de plaats in de peiling van feb. 2006)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in