Willy Claes kreeg eerlijk proces volgens Mensenrechtenhof (update 2)
Willy Claes. Foto: © ap
STRAATSBURG - Willy Claes heeft in december 1998 voor het Hof van Cassatie een eerlijk proces gekregen. Tot dat besluit komt het Mensenrechtenhof in Straatsburg.
De voormalige Navo-secretaris-generaal werd op 23 december 1998 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met uitstel voor zijn aandeel in de corruptiezaak Agusta/Dassault. De Vlaamse en Franstalige socialisten hadden smeergeld aangenomen bij de aankoop in 1988 van Italiaanse Agusta-helikopters voor het Belgische leger, en bij de modernisering in 1989 van de F16-gevechsvliegtuigen door het Franse Dassault. Ook de oud-vice-premier van de PS, Guy Coëme, werd hiervoor veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Beide ex-ministers vochten, samen met enkele medeveroordeelden, hun veroordeling aan voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Eerder deed Coëme dat al succesvol na zijn veroordeling in de Uniop-omkoopaffaire in 1996.

De verwachting was dat Claes en Coëme opnieuw gelijk zouden krijgen en dat het Hof zou vaststellen dat beide politici geen eerlijk proces kregen. Claes en Coëme voerden onder meer aan dat de procedureregels voor hun vervolging niet van tevoren vastlagen. Dat plaatste hen tijdens het Agusta/Dassault-proces in een nadelige positie tegenover de openbaar aanklager.

Het Mensenrechtenhof verwerpt echter hun bezwaren. De ministers konden weten welke procedureregels tijdens het Agusta/Dassault-proces zouden worden gevolgd, precies omdat er het precedent van het Uniop-proces in 1996 was.

De vijf medeveroordeelden van Claes en Coëme kregen wel gelijk. Zij werden samen met de ex-ministers meteen voor het Hof van Cassatie gedagvaard, waardoor ze de mogelijkheid om in beroep te gaan, verloren. Oud-kabinetschef Johan Delanghe, oud-SP-kaderlid Luc Wallyn en advocaat Fons Puelinckx krijgen een morele schadevergoeding van 7.500 euro en 8.000 euro vergoeding voor gemaakte kosten.