JERUZALEM _ De Israëlische regering heeft besloten om de Palestijnse gebieden af te grendelen na de bloedige aanslag in Tel Aviv waarbij zeventien personen om het leven kwamen. Alle Palestijnen die in Israël werken hebben opdracht gekregen naar de Gazastrook of Westelijke Jordaanoever terug te keren.
Israël houdt de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk voor de aanslag in een uitgaansgebied aan de boulevard van Tel Aviv. Het land neemt momenteel een eenzijdig staakt-het-vuren in acht. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit wees de Israëlische beschuldiging van de hand. Hij voegde eraan toe dat 'wij tegen het doden van burgers zijn, of het nou Israëliërs zijn of Palestijnen'.

Terughoudend

Het Israëlische kernkabinet heeft voorts uiterst terughoudend gereageerd op de bomaanslag die gisteren in Tel Aviv achttien levens kostte. 'Wij geven geen details', verklaarde kabinetssecretaris Saar vandaag na afloop van een urenlang spoedberaad.

De Palestijnse autoriteit was vanochtend al begonnen met het ontruimen van openbare gebouwen, in afwachting van Israëlische wraakaanvallen. De regering van premier Sharon heeft de afgelopen maanden massale bombardementen op de Palestijns overheid uitgevoerd na aanslagen van Palestijnse extremisten. Israël besloot wel tot een blokkade van de Palestijnse gebieden. Saar benadrukte na afloop van het beraad wel dat 'Israël alles zal doen wat nodig is om zijn burgers te beschermen'. Minister van Justitie Shetreet voegde daaraan toe dat zijn land het recht voorbehoudt op te treden, op de manier en op het tijdstip dat het zelf kiest.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig