TEL AVIV - Het dodental van de bloedige zelfmoordaanslag in Tel Aviv is opgelopen tot twintig. In een ziekenhuis in Tel Aviv stierf zondag een meisje van veertien aan haar verwondingen. Ongeveer 120 jonge Israëliërs raakten bij de aanslag gewond. Twee van hen verkeren in levensgevaar. Ook de dader kwam om. Intussen heeft het Israëlische leger opdracht gekregen om haar acties tegen leden van de radicale Palestijnse organisaties Hamas en Jihad verder te zetten. Dat heeft de Israëlische radio zondagmiddag gemeld. Volgens de radio zijn deze acties "al begonnen".
Het kabinet-Sharon reageerde zaterdag terughoudend en gaf de Palestijnse president Yasser Arafat een dag de tijd om maatregelen te nemen. Hoewel de aanslag is opgeëist door de extremistische Palestijnse organisatie Islamitische Heilige Oorlog, houdt de Israëlische regering Arafat verantwoordelijk voor de aanslag. Arafat kondigde zaterdag een staakt-het-vuren af.

De verschillende Palestijnse fracties, onder meer Hamas en Jihad, zijn zondag in Gaza bijeen gekomen om zich over een staakt-het-vuren te beraden. De opstand tegen Israël wordt verdergezet, luidt de conclusie.

Explosie

De explosie deed zich voor bij de ingang van een nachtclub aan de boulevard in het uitgaansgebied van Tel Aviv. De dader liet de explosieven afgaan in de nabijheid van tientallen meest jonge Israëliërs, die voor de deur stonden te wachten om naar binnen te gaan. Politie en ambulances rukten op grote schaal uit.

De politie besloot alle andere nachtclubs en bars meteen te sluiten omdat er rekening werd gehouden met nog meer aanslagen.

Schuld

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Elieser, legde in een eerste reactie de schuld bij de Palestijnse president Yasser Arafat. 'Blijkbaar willen Arafat en zijn mensen de regio in brand steken', aldus de bewindsman voor de Israëlische omroep.

De afgelopen weken zijn in Israël meerdere aanslagen gepleegd door de radicale islamitische verzetsbewegingen Jihad en Hamas. Israël beantwoordde veel van die terreurdaden met hevige aanvallen op Palestijnse doelen. Na kritiek uit het westen kondigde Israël een soort staakt-het-vuren af en matigde het zijn vergeldingsacties.

Sharon niet naar Brussel

Ariël Sharon
©ap
Premier Sharon heeft zijn voor volgende week geplande Europese reis afgeblazen. Dat meldt de Israelische radio. Sharon zou woensdag Brussel hebben aangedaan en daar onder meer gepraat hebben met premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. De Israelische premier nam het besluit na urenlang overleg met zijn ministers, aldus de radio.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft de plaats van de aanslag bezocht. De bewindsman riep op om te streven naar een vreedzame oplossing en om een onmiddellijk einde te maken aan de terreur.