Boete Verstrepen voor politieke internet-tv vervalt wellicht
BRUSSEL - Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) raakt de boete die hij kreeg van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) wellicht kwijt. Het Vlaams parlement heeft woensdag de mediadecreten aangepast en een amendement goedgekeurd waardoor die wijziging ook geldt voor 'initiatieven waar lopende procedures aan de orde zijn'.
De goedgekeurde decreetwijziging zorgt ervoor dat privé-instanties en politieke partijen die filmpjes of geluidsfragmenten via het internet verspreiden, niet langer als televisie- of radiodienst worden beschouwd. De clipjes die verschillende politici nu al via het web verspreiden, krijgen daarmee een wettelijke basis.

Jurgen Verstrepen kreeg vorig jaar een boete van de VRM voor het uitzenden van politieke radio en televisie via het internet. Hij is tegen die veroordeling in beroep gegaan bij de Raad van State.

Amendement

'Hoe gaat de meerderheid in Europa uitleggen dat een Vlaams volksvertegenwoordiger, als enige in Europa, een boete krijgt vanwege politieke meningen in audio en video op internet', zei Verstrepen. Hij vroeg in een amendement om de wijzinging 'retroactief' te maken.

De meerderheid diende daarop in extremis zelf een amendement in om daarvoor te zorgen.

Volgens Verstrepen is de kans groot dat de boete die de VRM nu gaf, zal vervallen. '90 tot 95 procent van de bewijsvoering van de VRM was gebaseerd op regelgeving die nu is veranderd', zegt hij. De VRM had ook wel problemen met de uitzendingen die Verstrepen via de ether verspreidde, met name vanuit Rusland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig