Eén modellenbureau op vijf tekende 'modellencharter'
BRUSSEL - Al 20 van de 92 modellenbureaus uit Vlaanderen ondertekenden een charter waarin ze beloven niet langer onrealistisch magere modellen in te zetten. Een dergelijk charter werd ook al getekend door drie uitgevers van vrouwenbladen, één ontwerpster en twee modellen. Dat antwoordt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Inge Vervotte (CD&V) op een schriftelijke vraag van Hilde Crevits (CD&V).
Het charter is een initiatief van de minister zelf. Volgens Vervotte zijn er sterke aanwijzingen dat de socio-culturele context een invloed uitoefent op het fenomeen van eetstoornissen. Vooral bij meisjes tussen 14 en 17 jaar werd een verband vastgesteld met het bekijken van modellen. Te magere modellen zouden aanzetten om zelf extreem te vermageren.

'Fit in het hoofd'

Modellenbureaus die het charter ondertekenen beloven hun klanten voor te stellen modellen in te zetten 'die de leeftijd en maturiteit uitstralen van de doelgroep'. Ze moeten ook 'een duidelijk positieve uitstraling hebben en zich fit in hun hoofd en goed in hun vel voelen'.

Alle modellenbureaus werden reeds aangeschreven met de vraag het charter te tekenen. Vervotte plant hetzelfde te doen met uitgevers en modeontwerpers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig