Brusselse ziekenhuizen zoeken verpleegkundigen in Roemenië
Foto: © NO BYLINE
Verschillende Brusselse ziekenhuizen gaan in Roemenië op zoek naar verpleegkundigen omdat ze in eigen land niet voldoende kandidaten vinden. Dat komt omdat er in de eerste plaats te weinig studenten verpleegkunde zijn.

De ziekenhuizen maken voor het opvullen van hun vacatures gebruik van de diensten van Nurses.be, een privébedrijf. In de Europaziekenhuizen, die de privé-instellingen St.-Elisabeth, Deux Alice en St-Michiel groepeert, zijn momenteel al drie Roemeense verpleegkundigen aan de slag. Die kwamen er na een bezoek van de directie aan Roemenië vorig jaar.

Het trio kreeg voor het in dienst trad wel een bijkomende opleiding. Die was volgens de directie noodzakelijk, al moeten nieuwe Belgische verplegers net zo goed extra opleiding krijgen voor ze effectief aan de slag kunnen.

De Europaziekenhuizen kampen sinds de sluiting van een school voor verpleegkundigen in Ukkel met een fors tekort. Zo krijgen ze al een hele tijd 40 vacatures niet opgevuld. Hetzelfde geldt in de andere Brusselse ziekenhuizen. Door het tekort voert onder meer het operatiekwartier van de Europaziekenhuizen geen geplande operaties meer uit na 15.00 uur. Voor dringende ingrepen is er wel altijd een oplossing.

Intussen is ook de koepel van de Brusselse openbare ziekenhuizen Iris van plan een twintigtal Roemenen in dienst willen nemen. De Roemeense verpleegkundigen worden in de eerste plaats ingezet op plaatsen waar ze geen contact hebben met patiënten. De meeste Roemenen spreken overigens Frans. Volgens de Brusselse ziekenhuizen zullen de verpleegkundigen die wel in contact komen met patiënten zowel lessen Frans als Nederlands krijgen.