ROME - In de Siciliaanse hoofdstad Palermo is een groot maffia-proces begonnen, waarbij ook de onlangs gearresteerde godvader Bernardo Provenzano is aangeklaagd. De in totaal 33 beklaagden, onder wie ook de reeds in 1993 in hechtenis genomen maffialeider Toto Riina, worden beschuldigd van verschillende moorden.
Ze zouden onder meer verantwoordelijk zijn voor de dood van ondernemer Libero Grassi, die in 1991 werd vermoord, omdat hij had geweigerd beschermgeld aan de maffia te betalen. De weduwe van de man was bij het begin van het proces op Sicilië in de rechtbank aanwezig. ,,Het ogenblik van gerechtigheid is eindelijk aangebroken’’, zei ze voor de zitting.

Provenzano, die ruim 40 jaar voortvluchtig was en half april in de buurt van het maffiabolwerk Corleone op een boerderij in de kraag werd gevat, kon de zitting per video-aansluiting volgen vanuit zijn gevangeniscel in het Midden-Italiaanse Terni. Net als Riina had hij gevraagd niet door de televisiecamera’s in beeld gebracht te worden.

Provenzano gold decennialang als een van de belangrijkste Sicialiaanse patroons van de georganiseerde misdaad. Wegens talrijke moorden, drugshandel en witwasprakrijken werd hij reeds verschillende keren bij verstek tot levenslang veroordeeld.