Brusselse ziekenhuizen zoeken Roemeense verplegers
BRUSSEL - Om het tekort aan verplegers in ons land op te vangen, recruteren Brusselse openbare ziekenhuizen verpleegkundigen in Roemenië. Ook enkele privéziekenhuizen nemen Roemenen in dienst. Dat meldt de VRT.
De ziekenhuizen vinden naar eigen zeggen geen betaalbaar personeel meer in ons land, terwijl er in Roemenië meer verpleegkundigen dan banen zijn.

De verpleegkundigen zouden Frans spreken en een cursus Nederlands krijgen. Tijdens hun eerste maanden in België krijgen ze een peter of meter toegewezen.

Maar directeur Jos Olbrechts is sceptisch over de indienstneming van Roemenen. Volgens hem zijn de buitenlanders niet voldoende opgeleid voor onze hoogtechnologische ziekenhuizen, en kunnen ze ook onmogelijk snel Nederlands leren.

Nederlandse les op spoeddiensten

Franstalig personeel op de spoeddiensten van het universitair ziekenhuis Erasmus, het universitair ziekenhuis Saint Luc, de Europaziekenhuizen, Brugmann en het Sint Pietersziekenhuis krijgen wel de kans om Nederlands te leren. Dat bleek vandaag bij een bezoek van Brussels minister Guy Van Hengel aan de spoeddienst van de Brusselse Europaziekenhuizen.

Vorig jaar hebben 64 personeelsleden deelgenomen aan lessen Nederlands. Dit jaar zijn er 79 cursisten. De lessenreeks is speciaal opgesteld voor artsen en verplegers van de MUG.