Iran dreigt met aanval op Israël
Nucleaire installatie in Iran Foto: rr
BRUSSEL - Iran dreigt Israël aan te vallen, mochten de Verenigde Staten iets ondernemen tegen het land. ,,Als de Verenigde Staten ons aanvallen, zullen wij onze pijlen in de eerste plaats op Israël richten'', zei een commandant van de Revolutionaire Wacht. Iran kondigde vandaag ook aan dat het land een stap verder is in de verrijking van uranium.

Dat kondigde Iran aan kort voordat de permanente leden van de VN en Duitsland samenzaten om te spreken over sancties tegen de moslimstaat. Het westen oefent druk uit op Teheran om te bereiken dat het land zijn atoomprogramma, en met name de verrijking van uranium, stopzet. Maar Iran houdt vol dat het het recht heeft om uranium te verrijken voor vredevolle doeleinden.

Gholamreza Aghazadeh, het hoofd van het Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, zei dat Iran erin is geslaagd om uranium te verrijken tot 4,8 procent. Voor gebruik in kerncentrales is een verrijking van 3 tot 5 procent nodig. ,,Verrijking boven de vijf procent is voor ons geen doel'', zei Aghazadeh aan het nieuwsagentschap ISNA. Voor kernbommen is een verrijking tot 80 procent nodig.